Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie D.W.J. Broeders

Titel proefschrift
Breaking Down Anonymity: (Digital) Surveillance on Irregular Migrants in Germany and the Netherlands

---

Promotors:
Prof.dr. G.B.M. Engbersen
Prof.mr. T. Spijkerboer

---

Datum
15 mei 2009 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Anonimiteit is kwetsbare plek in Nederlands uitzettingbeleid

Digitale systemen overheid richten op het identificeren van illegale immigranten

Illegale immigranten in Nederland kunnen, doordat zij vaak anoniem blijven, moeilijk worden teruggestuurd naar het land van herkomst. De Nederlandse en Duitse overheden moeten zich daarom richten op de identificatie van deze illegalen, in plaats van ze alleen rigoureus uit te sluiten van de maatschappij. Dit stelt Dennis Broeders in zijn proefschrift Breaking down anonymity. Digital surveillance on irregluar migrants in Germany and the Netherlands. Broeders promoveert op vrijdag 15 mei 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Broeders toont aan dat er een verschuiving binnen het illegalenbeleid plaatsvindt. Het `oude' illegalenbeleid is er op gericht om illegalen van allerlei registraties en maatschappelijke sferen als de arbeidsmarkt uit te sluiten, zodat zij ontmoedigd raken en zelf wel vertrekken. In de praktijk blijkt dat het niet zo werkt en daarom is het uitzettingsbeleid veel centraler komen te staan in het illegalenbeleid. Het 'nieuwe' illegalenbeleid is er meer op gericht om illegalen zo goed mogelijk te identificeren, zodat ze daadwerkelijk uitgezet kunnen worden.

Deze verschuiving betekent dat het registratieapparaat en de databanken van de overheid ingrijpend moet veranderen. Het is niet langer voldoende om de toegang van illegalen tot legale documenten en registraties, zoals het Burger Service Nummer, te blokkeren. De datasystemen van de overheid moeten zich gaan richten op het traceren en identificeren van illegale migranten. Broeders constateert in zijn onderzoek dat er in het Europese illegalenbeleid niet alleen moeite wordt gedaan om illegalen uit te sluiten van documentatie en registratie. Er wordt nu ook intensief geïnvesteerd in het mogelijk maken van uitsluiting met behulp van documentatie en registratie.

Om te voorkomen dat illegalen anoniem kunnen blijven en zo hun uitzettingsprocedure frustreren, zijn er in de EU een drietal immigratiedatabanken in de maak die de identificatie mogelijk maken. Met behulp van biometrische kenmerken zoals vingerafdrukken, kan men middels deze systemen illegalen identificeren als ze via de asielprocedure of via een visumaanvraag naar de EU zijn gekomen. Het Schengen Informatiesysteem, het Eurodac Systeem en het Visum Informatie Systeem vormen het Europese antwoord op de anonimiteit die illegalen beschermt tegen uitzetting.