Laatste havenarts "oude stijl" hangt stethoscoop aan de wilgen

08/05/2009 10:56

Medisch Centrum voor de Scheepvaart

De bekende havenarts Henk Veldhuizen uit Rozenburg beëindigt op 15 mei a.s. zijn praktijk in de Rotterdamse haven. Na gedurende 37 jaar zo'n 150.000 zeelieden te hebben behandeld uit, naar schatting, meer dan 80 landen, vindt hij het moment gekomen om als 66-plusser zijn taak over te dragen aan een jongere generatie.

Via televisie- en radio uitzendingen en artikelen in dag-, week en maandbladen heeft hij zich jarenlang beijverd om duidelijk te maken wat het beroep havenarts inhoudt. Twee jaar geleden heeft hij het boek, "Woelige baren" gepubliceerd, waarin hij het leven en de praktijk van een havenarts beschrijft. Hij heeft, in verband met het verschijnen van het boek en vanwege zijn jarenlange inzet voor de gezondheidszorg in de Rotterdamse haven, in 2007, een Koninklijke Onderscheiding gekregen. De eerste druk van het boek is inmiddels uitverkocht. Het wachten is op een uitgever voor een, uitgebreidere, 2e druk, daar de oorspronkelijke uitgever gestopt is. Henk Veldhuizen kijkt met voldoening terug op zijn 37-jarige havenpraktijk (naast zijn huisartsenpraktijk!), waarin hij een schat van kennis heeft opgebouwd over het bijzondere en speciale beroep van havenarts. Daarom betreurt hij het ten zeerste dat om onduidelijke redenen en ondanks het jarenlang bestoken van de redactie van het woordenboek, het woord "havenarts" nog steeds niet vermeld staat in de "Grote van Dale".

De reden om nu te stoppen is de mogelijkheid om zijn werkzaamheden over te dragen aan de artsen van het Port Health Centre Rotterdam, een combinatie van behandelende artsen en Arbo- artsen. Dit team van artsen heeft vestigingen in Rotterdam Centrum (Parklaan) en Rotterdam Botlek (Theemsweg). Met deze overdracht menen Henk Veldhuizen en echtgenote en praktijkmanager Lenn Veldhuizen een waardige opvolging te hebben gevonden.

In het Port Health Centre ziet Henk Veldhuizen zijn idealen over het totaal aan vaardigheden, waaraan een havenarts moet voldoen, verwezenlijkt.

Met het beëindigen van zijn havenpraktijk komt er een einde aan de praktijk havenarts "oude stijl". Dat wil zeggen een arts die ,samen met zijn echtgenote, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, klaar staat om medische hulp te geven aan opvarenden,hetzij in zijn eigen polikliniek, hetzij aan boord.

Het boek "Woelige baren, uit het leven van een havenarts", ligt, als herinnering aan een voorbij tijdperk, voor toekomstige generaties bewaard in de Scheepvaartmusea van Amsterdam en Rotterdam.