KNHS


Meydan FEI Nations Cup vrijdag van start in La Baule 11 mei 2009
La Baule

Nederlandse springruiters willen sterk starten

LA BAULE (KNHS) - Dertien jaar voordat de FEI, de overkoepelende wereld ruiterbond, werd opgericht werden in 1909 al landenwedstrijden voor springruiters verreden. De ene werd in de Londense indoorarena van Olympia verreden, de andere buiten in het Spaanse San Sebastian. In Londen kwamen zes teams aan de start met 3 officieren, in San Sebastian waren zeven teams met vijf ruiters. In Spanje won Italië voor Spanje en Argentinië, terwijl in Londen de Fransen wonnen voor de Italianen, en de Engelsen moesten met de derde plaats genoegen nemen. De Canadezen, die wel in Londen aan de start kwamen, lieten in Spanje verstek gaan, net zoals ze dit seizoen de Meydan FEI Nations Cup aan hun neus voorbij laten gaan.

Nederland gaat in deze - zijn eeuwfeest vierende - wedstrijdvorm van start met een team dat sterke Noord Nederlandse bindingen heeft, met Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien, Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS, Albert Zoer (Echten) met Sam en Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Oliver Q of Exquis Walnut de Muze. Daarnaast gaat Jeroen Dubbeldam (Weerselo) mee als reserve. "Het is altijd mijn plan geweest om in de eerste wedstrijd van deze reeks sterk uit de startblokken te vertrekken. Daarmee heb je voor de rest van het seizoen rust", aldus bondscoach Rob Ehrens.

Ten aanzien van de voorgaande jaren is er veel veranderd. Er komen in plaats van acht teams tien teams met vier ruiters aan de start. Er is geen finale meer met dubbele punten. Aan het einde zullen twee teams degraderen, die in 2010 vervangen zullen worden door twee teams uit de 'Promotional League'. In iedere landenwedstrijd is 200.000 euro prijzengeld beschikbaar, terwijl in iedere Grote Prijs op zondag eveneens een prijzenbedrag van 200.000 euro is te verdelen. De wedstrijd in Barcelona is komen te vervallen en deze vrijgekomen plaats wordt nu ingenomen door het Zweedse Falsterbö. Voor het winnende team zijn tien competitie punten te verdienen. Het als tweede eindigende team ontvangt 7 punten en dan loopt het af tot de achtste plaats, die 1 punt krijgt. De als negende en tiende eindigende teams krijgen geen punten.

Duitsland, Groot-Brittannië, België, Ierland, de Verenigde Staten, Zwitserland en Nederland maakten ook vorig jaar deel uit van de landen die in de voormalige Samsung Super League van start gingen. Zweden degradeerde in Barcelona, maar maakt nu toch weer deel uit van de landen die mogen deelnemen, dankzij de hoge posities van individuele Zweedse ruiters in de FEI rankings. Datzelfde geldt voor het Franse team. Canada, dat op grond van deze FEI ranking ook met een team zou mogen deelnemen, zag af van deelname, waardoor de Italianen hun plaats hebben mogen innemen.

De kalender voor de Meydan FEI Nations Cup 2009 is als volgt:

La Baule, Frankrijk: 14 17 mei
Rome, Italië: 28 31 mei
Sankt Gallen, Zwitserland: 4 7 juni
Rotterdam, Nederland: 18 21 juni
Aken, Duitsland: 30 juni 5 juli
Falsterbö, Zweden: 16 19 juli
Hickstead, Engeland: 23 26 juli
Dublin, Ierland: 5 9 augustus

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.fei.org en www.labaule-cheval.com

Foto: www.melissen.net