Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

12 mei 2008

De keuze is aan het kind

Kind niet altijd gebaat bij kennis over biologische afkomst

Kinderen hebben er recht op om te weten wie hun biologische ouders zijn. De keuze om dit te willen, moet evenwel bij het kind liggen en niet bij de biologische ouder. Het kind is namelijk niet altijd gebaat bij kennis over zijn biologische afkomst. De wetgeving dient daar voldoende rekening mee te houden. Tot deze conclusie komt jurist Richard Blauwhoff in zijn proefschrift na bestudering van de regelgeving in een viertal Europese landen. Blauwhoff promoveert op 15 mei aan de Universiteit Utrecht.

Het is in het belang van het kind om te weten van wie het afstamt, zo wordt algemeen verondersteld. Hoewel Blauwhoff deze gedachte in grote lijnen onderstreept, heeft hij er wel een kanttekening bij: 'Het is de vraag of ieder kind erbij gebaat is om te weten wie zijn of haar biologische verwekker is. Het zou kunnen dat de wetenschap over hun biologische afstamming bij jonge kinderen, die een prima band hebben met hun juridische ouders, ten koste gaat van hun stabiele omgeving.' De nieuwsgierigheid naar de eigen identiteit gaat bovendien meestal pas een rol spelen in de puberteit, zo blijkt uit onderzoek.

Wens van het kind

Het is volgens Blauwhoff dan ook belangrijk om onderscheid te maken tussen de wens van de biologische ouder en dat van het kind zelf. Zo wordt in een aantal landen, waaronder Duitsland, steeds meer het recht van de biologische ouder om hun nageslacht te kennen, erkend. Dit recht wordt in de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg echter meestal ondergeschikt bevonden aan dat van het kind. 'Terecht', vindt Blauwhoff, 'zeker als de band met de juridische vader, die het kind opvoedt, goed is'.

Wet Donorgegevens

Het recht van een kind om te weten wie zijn biologische ouders zijn, is pas sinds 1990 in het Internationaal Kinderrechtenverdrag vastgelegd. Ook is in Europees verband de laatste jaren dit recht erkend. Veel rechtstelsels kenden al het recht van geadopteerden om inzage in hun dossier te krijgen, voor donorkinderen gold dit recht echter lange tijd niet. In Nederland is in 2004 de Wet Donorgegevens ingevoerd, die voorziet in een gefaseerde kennisname van het kind over zijn of haar donorvader.

Coordinating Societal Change

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Coordinating Societal Change'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de vraag hoe organisaties, families en individuen omgaan met en reageren op maatschappelijke en institutionele veranderingen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de globalisering van de economie, de vergrijzing, de individualisering en informatisering van de samenleving en de diversiteitsproblematiek. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Promotie

Richard Blauwhoff (Rechtsgeleerdheid) promoveert op vrijdag 15 mei om 14.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: 'Grondfeiten en betrekkelijke waarheden: een rechtsvergelijkende studie van het recht op afstammingsvoorlichting' (verschijnt later bij uitgeverij Intersentia, Antwerpen).