Hoogheemraadschap van Rijnland


Openstelling Binnensluis Katwijk

Publicatiedatum : 13 mei 2009

Vrijdag 15 mei 2009 wordt de Binnensluis weer opengesteld voor verkeer. Wethouder Wim de Jong verricht een korte openingshandeling om 15.30 uur. Gemeente Katwijk en het hoogheemraadschap van Rijnland nodigen u uit voor een informele bijeenkomst na afloop van de handeling in het gemaal. Wethouder de Jong en hoogheemraad Hans Pluckel gaan dan kort in op de werkzaamheden en is er ruim gelegenheid uw vragen te stellen.

Achtergrondinformatie

Sinds 1 mei 2007 is de Binnensluis afgesloten voor alle verkeer. Dit was noodzakelijk voor de uitbreiding van het boezemgemaal van het hoogheemraadschap. De weg gaat nu weer open, maar de werkzaamheden aan het gemaal zelf zijn nog in volle gang en lopen door tot in 2011.

Wat betekent de openstelling van de Binnensluis voor het verkeer?


* Het autoverkeer kan weer normaal over de Binnensluis rijden. Ook de middenstand rond de Sluisweg is dus weer rechtstreeks vanuit Hoornes/Rijnsoever bereikbaar. Alle tijdelijke bewegwijzering wordt opgeheven.

* De tijdelijke verkeersbarrières, verkeersdrempels en belijning op parkeerterrein Noordduinen worden verwijderd. Het verkeersregime op het parkeerterrein blijft 30 km/uur zone.
* De verkeersdrempels op de Buitensluis blijven gehandhaafd. De ervaringen hiermee zijn erg goed. De verkeersveiligheid voor de fietsers is hierdoor verbeterd.

* De lijnbussen van Connexxion gaan weer via de Binnensluis en de Rijnmond rijden. De halte Visserijschool wordt weer in gebruik genomen en de tijdelijke halte bij Savoy (zuidzijde Rijnmond) vervalt. Ook de halte Boulevard/Jan Tooropstraat wordt weer in gebruik genomen. De tijdelijk verplaatste abri's komen terug op hun oorspronkelijke plaats.

* Het fietspad en voetpad direct langs het gemaal, aan de oostzijde van de Binnensluis, blijven nog tot het einde van 2009 afgesloten. De aannemer moet nog veelvuldig werkzaamheden uitvoeren, en daarbij zou de veiligheid voor het langzaam verkeer in het geding kunnen komen. Fietsers en voetgangers moeten voor beide rijrichtingen gebruik maken van het aan de westzijde van de Binnensluis liggende fietspad en voetpad. Het fietspad wordt daarvoor verbreed. Aan de zijde van de Hoorneslaan sluit het fietspad aan op het bestaande tweerichtingen fietspad. Aan de zijde van de Rijnmond wordt de oversteekplaats voor fietsers aan de westzijde van de rotonde geschikt gemaakt voor tweerichtingen verkeer.

* Tegelijk met het herstel van het wegdek van de Binnensluis wordt de oversteekplaats voor langzaam verkeer ter hoogte van de Kanaaldijk verkeersveiliger gemaakt. Er komt een verhoogd verkeersplateau in de rijweg en een voetgangersoversteekplaats met portaalverlichting. Voor de fietsers wordt het duidelijker waar ze over moeten steken. De oversteekplaats vormt een schakel in de oostwest-fietsroute langs het Uitwateringskanaal. Later dit jaar wordt het gedeelte van de route over de oostelijke Kanaaldijk nog van een nieuwe asfaltverharding voorzien.

'Droge voeten, schoon water!'