Vrije Universiteit Amsterdam

Handbiken bij personen met een dwarslaesie


* Startdatum: 15-05-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Handbiken bij personen met een dwarslaesie


* Plaats: Aula


* Spreker: L.J.M. Valent


* Promotor: prof.dr. A.P. Hollander prof.dr. L.H.V. van der Woude


* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Overig


* Evenementtype: Promotie

Handbiken - fietsen met de armen - is geschikt om de fysieke fitheid te verbeteren van personen met een dwarslaesie zonder dat overbelastingsblessures ontstaan, zelfs bij personen met een hoge laesie. Zo blijkt uit een promotieonderzoek uitgevoerd door bewegingswetenschapper/ergotherapeut Linda Valent in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee.

Voor personen met een dwarslaesie -met verlamming van benen, romp en zelfs gedeeltelijk armspieren - zijn er in het dagelijkse leven slechts beperkte mogelijkheden om fysiek actief en fit te blijven. Ongeveer vijftien jaar geleden kwam een systeem op de markt waarmee een handbikewiel eenvoudig aan (en af) te koppelen was aan de eigen rolstoel. Hiermee werd het voor personen met een (hoge) dwarslaesie beter mogelijk om zich, fietsend met de armen, buitenshuis te verplaatsen. Vergeleken met rolstoelrijden is handbiken efficiënter: met een zelfde inspanning kunnen twee tot drie keer grotere afstanden worden afgelegd.

Uit Valent's promotieonderzoek blijkt dat de handbike als trainings- en mobiliteitsmiddel proefpersonen fitter en sterker maakte tijdens en na de revalidatie zonder dat overbelastingsblessures ontstaan. Het handbiken heeft dan ook terecht een belangrijke plaats ingenomen in de revalidatie van personen met een dwarslaesie ter voorbereiding op een actief leven thuis.

Ook deed Valent belangrijke praktijkervaringen op door het trainen van personen met een hoge dwarslaesie. Zo bleek een gangbaar trainingsprincipe zoals het trainen op hartslag niet zonder meer toepasbaar. Verder bleek intervaltraining uitermate geschikt te zijn voor deze groep.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam