Vrije Universiteit Amsterdam

Oorlog tussen leukemie en het immuunsysteem


* Startdatum: 15-05-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Oorlog tussen leukemie en het immuunsysteem


* Plaats: Aula


* Spreker: M.E.D. Chamuleau


* Promotor: prof.dr. G.J. Ossenkoppele


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Leukemiecellen blijken zich van verschillende ordinaire oorlogstechnieken te bedienen. Zo camoufleren ze zich bijvoorbeeld voor het immuunsysteem door hun kankereigenschappen te verbergen; ze produceren traangas dat immuuncellen verlamt en ze kunnen een kogelvrij vest aantrekken waardoor ze minder snel doodgaan bij een aanval. Het doorgronden van deze ontsnappingstechnieken van leukemiecellen biedt mogelijkheden om leukemiepatiënten te genezen zegt Martine Chamuleau in haar promotieonderzoek.

Kanker ontstaat doordat er in een cel iets misgaat waardoor deze cel zich blijft vermenigvuldigen. Zo komen er steeds meer foute cellen. Kankercellen ontstaan waarschijnlijk regelmatig in ons lichaam maar worden meestal herkend en verwijderd door ons immuunsysteem. Als deze bewaking door het immuunsysteem faalt, kan die ene foute cel uitgroeien tot een complete tumor. Bij leukemie, kanker van witte bloedcellen, is het van groot belang te achterhalen waarom het immuunsysteem in eerste instantie heeft gefaald. Het blijkt dat na behandeling met chemotherapie bij de helft van de patiënten nog kankercellen overblijven die weer kunnen uitgroeien tot leukemie. Teruggekomen leukemie is niet goed meer te behandelen. Als we nu (na de behandeling met chemotherapie) het immuunsysteem een tweede kans zouden kunnen geven zodat het leukemiecellen weer gaat herkennen en voorkomt dat de leukemie terugkeert, zouden daarmee vele patiënten geholpen worden.

In haar proefschrift beschrijft Chamuleau welke technieken leukemiecellen gebruiken om het immuunsysteem te misleiden en te ontsnappen aan de bewaking. Daartoe onderzocht zij in het laboratorium leukemiecellen en immuuncellen en bracht ze bij elkaar. Leukemiecellen blijken zich van verschillende ordinaire oorlogstechnieken te bedienen. Het doorgronden van deze ontsnappingstechnieken van leukemiecellen biedt mogelijkheden om tegenacties te ondernemen. Deze ontsnappingstechnieken en de acties daartegen worden nu gebruikt om een effectieve immuuntherapie voor patiënten met leukemie te ontwikkelen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam