Vrije Universiteit Amsterdam

Op weg naar preventie van gewrichtsreuma


* Startdatum: 15-05-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Op weg naar preventie van gewrichtsreuma


* Plaats: Aula


* Spreker: W.H. Bos


* Promotor: prof.dr. B.A.C. Dijkmans prof.dr. L.A. Aarden


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Wouter Bos ontdekte in zijn promotieonderzoek dat de antistof ACPA de oorzaak zou kunnen zijn van de gewrichtsontsteking bij reumapatiënten (RA), terwijl de autoantistof RF meer het gevolg hiervan lijkt. Daarnaast blijkt de aanwezigheid van met name ACPA bij mensen met gewrichtsklachten voorspellend te zijn voor het ontwikkelen van RA.

Gewrichtsreuma (oftewel reumatoïde artritis, RA) is de meest voorkomende chronische ontstekingsziekte van de gewrichten en komt voor bij 0,5-1% van de volwassenen. De gewrichtsontsteking leidt tot schade aan de gewrichten met verminderd functioneren als gevolg. Een van de kenmerken van RA is de aanwezigheid van antistoffen gericht tegen lichaamseigen eiwitten, de zogenaamde autoantistoffen (letterlijk: stoffen tegen zelf). De meest voorkomende autoantistoffen bij RA zijn de reumafactor (RF) en antistoffen tegen gecitrullineerde eiwitten (op een specifieke manier veranderde eiwitten zodat deze gemakkelijker op te ruimen zijn, ACPA). De aanwezigheid van RF en ACPA, duidt op een rol als oorzaak van RA voordat de ziekte zich openbaart. Dit biedt de mogelijkheid om mensen die risico lopen op RA op te sporen en preventief te behandelen.

Bos onderzocht of ACPA en de RF verdwenen door moderne antireumamedicijnen en keek naar de rol van deze antistoffen in het ontstaan van RA bij mensen met gewrichtsklachten. Het bleek dat ACPA de oorzaak zou kunnen zijn van de gewrichtsontsteking bij reumapatiënten, terwijl RF meer het gevolg hiervan lijkt. Daarnaast blijkt de aanwezigheid van met name ACPA bij mensen met gewrichtsklachten voorspellend te zijn voor het ontwikkelen van RA. Het risico op RA kon nog beter voorspeld worden door de combinatie van ACPA een specifiek patroon van aan- of uit staande genen (genen die wel of niet in eiwitten vertaald worden). Ten slotte bleek een kortdurende prednisonbehandeling bij mensen met reuma-antistoffen en gewrichtsklachten het optreden van RA niet te voorkomen. Dit is een eerste stapje op weg naar de preventie van gewrichtsreuma.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam