Gemeente Bodegraven

Fietsen met de Romeinen

Drie routes langs het grootste monument van Nederland

Op vrijdag 15 mei om 14:00 uur openen de Zuid-Hollandse gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls en burgemeester Wim de Gelder van Alphen aan den Rijn drie nieuwe fietsroutes in de regio. Deze routes zijn ontwikkeld door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme en markeren de Limes, de oude Romeinse grens die dwars door het Groene Hart van de provincie loopt.

Het fietsen van de nieuwe routes biedt de kans om veel te weten te komen over de Romeinen, die in de eerste eeuwen van onze jaartelling dit gebied beheersten. Ze brachten hier hun taal, schrift, religie, economie, gebruiken en technieken. Het oude grensgebied, de Limes, was militair en economisch sterk ontwikkeld met forten en burger-nederzettingen. De overblijfselen daarvan vormen samen het grootste archeologische monument van Nederland.

De openingsrit op 15 mei is toegankelijk voor iedereen die wil meefietsen. Bij aanmelding krijgen de deelnemers een consumptiebon voor een hapje en een drankje in Fort Wierickerschans in Bodegraven, waar de tocht langs voert. Daar staat ook de Romeinen-themabus van ProBiblio. Daarin is veel informatie te vinden over de Limes en over de andere activiteiten rond de Romeinen die dit jaar nog zullen plaatsvinden.

Deelnemers kunnen zich op de dag zelf aanmelden bij de bibliotheek aan de Thorbeckestraat 1A in Alphen aan den Rijn of door het sturen van een e-mail naar romeinen@bibliotheekrijnenvenen.nl Meer informatie is te vinden op de website www.bibliotheekrijnenvenen.nl.