Dag van het Gezin: spel Koehandel voor kamerleden

14/05/2009 15:41

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Internationale Dag van het Gezin 15 mei

Koehandel voor Kamerleden, niet voor het gezin

Het spel Koehandel voor de vaste Kamercommissie voor Jeugd en Gezin. Hiermee wil de RMU op ludieke wijze aandacht geven aan de Internationale Dag van het Gezin. Met de vrijheid en echte ruimte voor eigen keuzes binnen het gezin is het slecht gesteld. De RMU roept de politiek op om geen koehandel te bedrijven over de rug van gezinnen.

Nederland telt ruim 2,5 miljoen gezinnen. Als hoeksteen van de samenleving zorgt het gezin voor de opvoeding van nieuwe generaties. Toch staat het gezin onder grote economische druk. De arbeidsparticipatie moet omhoog; hoe dan ook.

Twee voorbeelden illustreren dit. Allereerst is er de stapsgewijze afschaffing van de heffingskorting. Daarbij komt ook de ongelijkheid in ons fiscale huis. Ouders die er niet voor kiezen om beide minimaal 50 procent betaald te werken worden via belastingmaatregelen op extra achterstand gezet. Concreet gaat het om 2.000 euro heffingskorting per jaar en 40 procent zwaardere lasten. Dit staat haaks op andere wetgeving. Belasting wordt over het algemeen geheven naar draagkracht en waarbij het gezin telt als economische eenheid.

Voor de zogenaamde gratis kinderopvang en alle geldpotten daar omheen betalen alle Nederlanders jaarlijks 2,7 miljard euro. Ook gezinnen die hiervan helemaal geen gebruik maken van kinderopvang betalen hier toch aan mee.

Kindgebonden budget

Beide voorbeelden tonen hetzelfde aan; gezinnen hebben geen keuzevrijheid. Alleen betaalde arbeid buiten het gezin loont. Aan opvoeding wordt geen economische waarde toegekend.

De RMU pleit daarom voor volledige invoering van het kindgebonden budget. Een oerwoud aan toeslagen, kinderopvangregelingen en fiscale maatregelen maakt hulp van dure gastouderbureaus noodzakelijk. De prijs die we hiervoor als samenleving moeten betalen is een fraudebedrag van zo'n 270 miljoen euro per jaar.

Het kindgebonden budget is prima beheersbaar, eerlijk en transparant. Voor ieder kind in Nederland een vast bedrag.

Koehandel voor Kamerleden

De RMU zet haar ideeën over werk en gezin uiteen in een notitie. Samen met het spel Koehandel zal deze notitie op vrijdag 15 mei worden aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Jeugd en Gezin. Het signaal is duidelijk: geen handjeklap met gezinsbeleid.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rmu.org