Gemeente Beverwijk


Kosten nieuw stadhuis gedekt

Het college van burgemeester en wethouders heeft woensdag 13 mei 2009 een belangrijk besluit genomen over het nieuwe stadhuis door het vaststellen van het fasedocument definitief ontwerp stadhuis. In dit document wordt onder meer ingegaan op de planning, het definitief ontwerp, het mobiliteitsplan van de medewerkers en de financiële onderbouwing.

Op basis van het voorlopig ontwerp van het stadhuis dat al in juli 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld heeft een verdere detaillering en verfijning plaatsgevonden. Hierbij zijn verschillende keuzes gemaakt die extra kwaliteit aan het stadhuis hebben toegevoegd. Zoals het torentje en verschuiving tussen centrale ruimten en werkplekken.

Het stadhuis valt direct op door het accent van het gebouw aan de kop. Het publiek ziet vanaf de hoek van de Breestraat direct het markante gebouw. Trein- en busreizigers zullen bij aankomst in Beverwijk verrast zijn door het gebouw dat prominent op het plein aanwezig is. Wandelaars en fietsers kijken de publiekshal in en kunnen zien dat de raadzaal in gebruik is. Trouwen in het stadhuis wordt weer aantrekkelijk in de statige raad-trouwzaal, de mogelijkheid van de balkonscène trekt van buiten af aan veel bekijks van publiek op het Stationsplein. Kortom het gebouw presenteert zich direct als een stadhuis en brengt door situering in het hart van Beverwijk gemeente en burger dichter bij elkaar. Aan de verbijzondering aan de kop met het torenelement, de hoge entree en het balkon ziet iedereen direct: dit is het stadhuis van Beverwijk.

Planning
Met het vaststellen van het fasedocument wordt de bestekfase ingeluid. Deze fase loopt tot september 2009. De hierna volgende aanbesteding wordt afgerond in januari 2010, waarna gestart kan worden met de daadwerkelijke bouw van het stadhuis. Volgens de huidige stand van zaken is de oplevering gepland voor oktober 2011.

Financiële onderbouwing
De kosten voor realisatie van het stadhuis zijn gedekt, inclusief de kosten voor het parkeren en mobiliteitsplan voor het personeel. De dekking voor de investering voor het stadhuis lag oorspronkelijk in de verkoop van het huidige Stadskantoor en omgeving. Deze koppeling laat het college nu los. Het college realiseert de dekking van de investering voor het stadhuis uit al beschikbaar gestelde kredieten voor de Wijkerbaan en door gebruik te maken van de reserve renteresultaat. Voor de realisatie van de Wijkerbaan wordt als gevolg hiervan een gewijzigde grondexploitatie opgesteld.

Centraal
Het nieuwe stadhuis krijgt een goed bereikbare en centrale plaats op het Stationsplein, waar nu nog het busstation is gelegen. Deze wordt richting spoor verplaatst. Daarmee maakt het stadhuis deel uit van de nieuw te ontwikkelen stationsomgeving. Door een innovatief kantoorconcept (flexwerken) zal de samenwerking tussen afdelingen en diensten binnen de gemeente gestimuleerd worden, waardoor een klantgerichte dienstverlening nog beter wordt ondersteund. Bovendien bevindt zich in hetzelfde gebouw de Milieudienst en is nog 1400m2 te verhuren kantoorruimte beschikbaar.