Geen Labradoodle of Portugese Waterhond voor allergiepatiënten

15/05/2009 09:29

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Schaf geen hypoallergene hond of kat aan als je allergisch bent voor huisdieren. Dat is in het kort de boodschap van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) tijdens de Week van het Huisdier. Volgens het LICG kan deze boodschap veel ellende besparen. "Veel mensen denken dat nu president Obama voor zijn allergische dochter een Portugese Waterhond heeft aangeschaft, dit ras een prima alternatief is om allergische klachten voor honden te voorkomen. Wetenschappelijk bewijs dat hypoallergene honden, zoals de Portugese Waterhond en de Labradoodle, katten en paarden geen allergische klachten kunnen veroorzaken, is er echter niet", aldus Ingrid Terreehorst, allergoloog bij de afdeling KNO van het AMC te Amsterdam.

Net als de allergoloog raadt ook het LICG het af om hypoallergene honden, katten of paarden te kopen als uit allergietesten blijkt dat men allergisch is voor honden, katten of paarden. "Deze dieren zijn in het algemeen vrij duur om aan te schaffen. Een Obama-hond zoals de Portugese Waterhond is bovendien niet voor iedereen geschikt. Het is een stoere, actieve, gespierde hond die veel beweging nodig heeft en een sterke eigen wil heeft", aldus Ingeborg de Wolf, directeur van het LICG. "Bovendien is niet wetenschappelijk bewezen dat allergiepatiënten van deze hypoallergene dieren geen allergische klachten kunnen krijgen. In geen enkel vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift is overtuigend bewijs gepubliceerd dat deze dieren geen stoffen maken die een allergische reactie oproepen. Het zou wel erg zuur zijn als je zo'n dier hebt aangeschaft en je toch weer last krijgt van je allergie".

Terreehorst en De Wolf adviseren ook om geen andere dieren in huis te nemen als een allergie is vastgesteld. "Een allergie kun je opbouwen, ook als nu niet uit de allergietest blijkt dat je allergisch voor dat dier bent", aldus Terreehorst.

Allergie voor huisdieren is één van de onderwerpen waar het LICG tijdens de Week van het Huisdier aandacht aan besteed. De Week van het Huisdier vindt plaats van 9 tot en met 17 mei 2009 en heeft dit jaar als thema "Samen Gezond!". Vele dierenwinkels, dierenartsen en asielen participeren in de Week van het Huisdier met allerlei demonstraties, wedstrijden en kortingsacties. Klanten krijgen in deze week gratis een boekje met Jan, Jans en de kinderen in de hoofdrol mee. In dit boekje wordt ingegaan op de praktische consequenties van een allergie voor huisdieren. Op de website www.weekvanhethuisdier.nl kunnen huisdierbezitters veel meer lezen over dit onderwerp. Bovendien kunnen ze daar precies zien welke acties er bij hun in de buurt georganiseerd worden.





http://www.weekvanhethuisdier.nl

http://www.licg.nl