Vlaamse Overheid

selectieprocedures voor statutaire vacatures van de Vlaamse ministeries

Jobpunt Vlaanderen lanceert eerste selectieprocedures voor statutaire vacatures van de Vlaamse ministeries

Vlaamse overheid

vrijdag 15 mei 2009

Dit weekend publiceert Jobpunt Vlaanderen in het kader van haar nieuwe opdracht de eerste statutaire vacatures voor de Vlaamse ministeries. Op 30 april keurde de Vlaamse regering immers een protocol goed waardoor de Vlaamse overheid voortaan zelf de statutaire selectieprocedures voor de Vlaamse ministeries (i.e. departementen en agentschappen zonder rechtspersoonlijkheid) kan uitvoeren. Voorheen gebeurde dit door het federale Selor. Jobpunt Vlaanderen, het Vlaams agentschap voor rekrutering en selectie neemt de fakkel nu over.

In afwachting van een juridische regeling ten gronde ondertekende minister Peeters een protocol met Selor waarin de selector de uitvoering van deze selecties overlaat aan de Vlaams overheid zelf. In een draaiboek werd uitvoerig vastgelegd hoe deze selectieprocedures zullen worden uitgevoerd. Selor zelf zal wel desgevallend nog enkele grote examens voor de Vlaamse overheid organiseren. Jobpunt Vlaanderen nam in het verleden reeds een gedeelte van de procedure voor haar rekening en zal nu de volledige selectieprocedures voor statutaire ambtenaren van a tot z uitvoeren. Dat zal niet alleen de snelheid en de flexibiliteit maar ook de kwaliteit van de aanwervingen voor de Vlaamse ministeries ten goede komen. Jobpunt Vlaanderen is namelijk goed vertrouwd met de verwachtingen die de Vlaamse overheid ten aanzien van zijn personeel stelt waardoor de selectie optimaal kan worden afgestemd op het functieprofiel. Jobpunt Vlaanderen wil nu heel snel de ontstane achterstand in de statutaire aanwervingen voor de ministeries wegwerken.

Twee weken na de goedkeuring van het protocol start Jobpunt Vlaanderen met de aanwerving van natuurinspecteurs voor het Agentschap voor Natuur en Bos en een juridisch specialist overheidsopdrachten en vennootschapsrecht voor het Agentschap Inspectie Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed

Jobpunt Vlaanderen, selectieverantwoordelijke van de Vlaamse overheid. Jobpunt Vlaanderen voert (naast de selectieprocedures van contractueel personeel) al sinds 2000 statutaire selectieprocedures uit voor de agentschappen met rechtspersoonlijkheid van de Vlaamse overheid, de lokale en provinciale besturen en intercommunales in Vlaanderen. Het agentschap heeft ook een jarenlange ervaring met o.a. de selectie van de topambtenaren, de potentieelinschattingen voor o.m. afdelingshoofden en procedures voor interne mobiliteit voor de Vlaamse overheid.

De opdrachten worden intern of in samenwerking met erkende selectiekantoren uitgevoerd. Op die manier kunnen een groot aantal selectieprocedures op korte termijn worden afgewerkt zonder hierbij aan efficiëntie of professionaliteit in te boeten. Alle consultants moeten voldoen aan een aantal voorwaarden o.a. op het vlak van opleiding en ervaring. Jobpunt Vlaanderen heeft ook een deontologische code voor de eigen medewerkers en voor de kantoren waarmee wordt samengewerkt. Op die manier wordt op elk moment de kwaliteit en efficiëntie verzekerd en kunnen de kandidaten rekenen op een moderne aanpak.

Diversiteit is een belangrijke factor bij de werving- en selectieactiviteiten van Jobpunt Vlaanderen die zijn afgestemd op gelijke kansen voor iedereen. Selectiemethoden worden continu geëvalueerd op hun relevantie voor het vooropgestelde functieprofiel. Daarbij besteden we maximaal aandacht aan het vermijden van ongewenste neveneffecten van bepaalde testen voor diverse kansengroepen (zo bvb ten gevolge van dyslexie, leeftijd, een andere moedertaal enz) Ook in de communicatie van vacatures worden alle kansengroepen (ouderen, allochtonen, arbeidsgehandicapten, ...) extra benaderd. Zo vertegenwoordigt Jobpunt Vlaanderen dit weekend de Vlaamse overheid op de multiculturele jobbeurs van KifKif in Mechelen.

Jobpunt Vlaanderen is sinds september 2008 officieel een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de Vlaamse overheid en maakt deel uit van het beleidsdomein Bestuurszaken.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Elke Van Leerberghe, communicatieverantwoordelijke Tel: 02 553 01 05
E-mail: elke.vanleerberghe@jobpunt.be