Gemeente Hoogeveen

Bodemsanering onder gebouw Crownpoint

De bodemsanering van het Spoorgat in Hoogeveen bereikt een bijzonder punt, want momenteel wordt de vervuilde grond onder het gebouw van Crownpoint geheel ontgraven.

Voor zover bekend is er in Drenthe nog niet eerder op een dergelijke schaal onder een gebouw gesaneerd. Bijzonder detail is dat tijdens de sanering onder het gebouw, binnen gewoon gewerkt wordt.

Graven tussen heipalen
Sinds 4 mei wordt er onder het Crownpointgebouw gestaag gegraven. Met kleine kraantjes wordt er, tussen de heipalen door, tot ongeveer drieënhalve meter diep gewerkt. Dit gebeurt in fasen. Ze blijft de stabiliteit van het gebouw gewaarborgd. Per fase wordt er, na het verwijderen van de vieze grond, schone grond aangebracht. Er vinden continue metingen plaats van het gebouw. Volgens planning kunnen de werkzaamheden voor juni klaar zijn.

Kernen vieze grond
Uit bodemonderzoek bleek niet alleen de grond rondom, maar ook onder het Crownpointgebouw verontreinigd te zijn. Verhoogde gehaltes olie en PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) werden aangetroffen. Het vermoeden bestond dat juist onder het gebouw zeer sterk verontreinigde kernen aanwezig waren. Omdat de hele omgeving gesaneerd is, is besloten om toch ook de kernen te saneren.

Sanering Spoorgat
Vanaf november 2008 saneren de gemeente Hoogeveen, NS, de Stichting Bodemsanering NS en lokale grondeigenaren samen het zogeheten Spoorgat. De sanering van dit Spoorgat verloopt voorspoedig. Tot nu toe is er in het te saneren gebied 27.000 kuub verontreinigde grond ontgraven. De meeste grond is afgevoerd. Een gedeelte bleek minder vies te zijn en kan bij de ontwikkeling van het stationsgebied hergebruikt worden.

Bodemsanering nadert laatste fase
De gemeente Hoogeveen is al een tiental jaar bezig om het Stationsgebied op te knappen. Een belangrijk obstakel hierbij waren de verschillende bodemverontreinigingen in het gebied. In het verleden heeft er al een grote sanering op het terrein van de voormalige aluminiumfabriek plaatsgevonden en zijn er diverse kleinere saneringen in de omgeving uitgevoerd. In november is begonnen met de sanering van de laatste grote bodemverontreiniging in het gebied. Met het afronden van de spectaculaire sanering onder het Crownpointgebouw is fase 1 hiervan gereed. Fase 2 wordt waarschijnlijk na de bouwvakantie gesaneerd. Daarvoor moet onder andere het pand van Arriva worden gesloopt.

Afzender: gemeente Hoogeveen en Stichting Bodemsanering NS