Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 15 mei 2009

Kenmerk 101

Amsterdam staat garant voor investeringen van ondernemers in energiebesparing

Amsterdam gaat een garantstellingfonds instellen dat MKB-ondernemers kan helpen bij investeringen in rendabele energiebesparingen. Met dit fonds geeft de gemeente voor 7,5 miljoen euro een garantie aan een bank af over een periode van zeven jaar. Door de crisis is het voor veel MKB-ondernemers in Amsterdam moeilijk of zelfs onmogelijk om externe financiering te krijgen voor investeringen in energiebesparende maatregelen. Het MKB Klimaatfonds maakt het mogelijk om met garantstelling door de gemeente wel externe financiering te krijgen. Het college van B&W heeft hiervoor een voorstel aan de gemeenteraad gedaan.

Kees Verhoeven, MKB-Amsterdam: "Dit is een goed initiatief van de gemeente, waar ik heel blij mee ben. Het maakt energiebesparing haalbaar voor veel bedrijven juist vanwege de mogelijkheid van financiering met garantstelling. Zo helpt de gemeente ondernemers over de groene investeringsdrempel heen. Het is in feite een directe en goede invulling van twee van de doelstellingen die we ons begin dit jaar hebben gesteld. Economie en duurzaamheid komen hier praktisch samen, want bedrijven kunnen zo kosten besparen, meer werk verzetten en een `groene bijdrage' leveren aan de stad."

Marijke Vos, wethouder Milieu: "Met dit fonds en het EnergieLoket slaan we meerdere vliegen in één klap. Het maakt het voor MKB-ondernemers aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende maatregelen die de lasten van de ondernemer zullen verlichten. Het leidt tot CO2-reductie, en daarnaast levert dit plan meer werkgelegenheid op voor leveranciers, omdat al deze maatregelen natuurlijk ook moeten worden uitgevoerd."

Het MKB-klimaatprogramma heeft op basis van een aantal pilots bij bedrijven in Amsterdam onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van energiebesparing voor het bedrijfsleven. In de praktijk blijkt dat het bij veel ondernemers ontbreekt aan tijd, geld, kennis, zeggenschap of een combinatie hiervan om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Het EnergieLoket kan hierin, in combinatie met het Klimaatfonds, verandering brengen.

EnergieLoket
Het EnergieLoket bekijkt bij ondernemers wat er aan besparingen mogelijk is en doet in samenwerking met leveranciers een voorstel aan de ondernemer. Dit loket zal groepsgewijs bij deelnemende ondernemers de toepassing van rendabele energiebesparende maatregelen organiseren. Er zullen technische scans worden gedaan om de mogelijkheden voor energiebesparing inzichtelijk te maken. Vervolgens maken leveranciers voor de besproken maatregelen een concreet prijsaanbod. Daarna wordt getoetst of de ondernemer in aanmerking komt voor financiering. De ondernemer beslist uiteindelijk wie welke maatregelen zal leveren en welke financiering hij wil toepassen. Het EnergieLoket wordt aanvankelijk voor twee jaar ingesteld. .




15 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 101 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Investeringen
Als gebruik van het Klimaatfonds wordt gemaakt, dan kunnen ondernemers investeringen doen tussen 2000 en 20.000. De maatregelen richten zich vooral op de inrichting van bedrijven en gebouwen. Voorbeelden zijn: verlichting, verwarming, koeling en ventilatie, en specifieke apparaten zoals koelmeubelen bij supermarkten.

Pb-101


Gemeente Amsterdam