PvdA Rotterdam


Coalitie zet de schouders eronder

Vr 15 Mei 2009 - Redactie
Coalitie zet de schouders eronder

De coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks hebben nieuwe afspraken gemaakt over de samenstelling van het stadsbestuur en duurzame investeringen om onder andere de crisis te lijf te gaan. We moeten er samen de schouders onder zetten, zodat Rotterdam en de Rotterdammers zo goed mogelijk door de recessie heen komen, vindt PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst. Het stadsbestuur kan rekenen op steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

Aanpak recessie
Wij hebben aanvullende maatregelen afgesproken om Rotterdammers perspectief en houvast te bieden en waar nodig steun in de rug te geven, legt Van Heemst uit. In totaal komt 100 miljoen euro extra beschikbaar voor een investeringsprogramma om de gevolgen van de recessie op te vangen. Dit komt bovenop het bestaande pakket maatregelen van ruim 323 miljoen euro.

Enkele investeringen zijn: het glasvezel-netwerk versneld aan leggen, fietsvoorzieningen verbeteren, voorzieningen voor elektrische autos realiseren, het afronden van de modernisering Hoek van Holland als badplaats en de overkapping van de s Gravendijkwal. Duurzaamheid en werkgelegenheid staat bij alle investeringen voorop.

Daarnaast wordt ingezet op goede ondersteuning van Rotterdamse bedrijven en voldoende werkgelegenheid.

Rotterdamse bedrijven
Van Heemst: Het Rotterdamse Midden- en Klein bedrijf (MKB) is de motor van de stad. Die moeten we zo goed mogelijk op gang houden.

Daarom wordt de ondersteuning aan het MKB uitgebreid en worden de Rotterdamse winkelstraten verder opgeknapt. Naast algemeen stimulerende maatregelen, zoals het met twee jaar verlengen van de regeling voor kansenzones, bevat het pakket maatwerk per winkelstraat incl. het invoeren van Stop en Shop of daarmee te vergelijken faciliteiten.

Ook komt er een MKB-garantieregeling waardoor kleine, gezonde, ondernemers de voor investeringen noodzakelijke financiële armslag krijgen, die zij zonder gemeentegaranties niet zouden krijgen.

Werkgelegenheid
Rotterdamse jongeren kunnen in 2010 en later rekenen op een baan, een opleiding of een stage. De belangrijkste nalatenschap van Rotterdam, Europese Jongerenhoofdstad 2009 is voor ons YourJob. En dit moet worden voortgezet na 2009, vindt Van Heemst. Jongeren van ROCs en in het VMBO moeten erop kunnen rekenen dat er voldoende stageplaatsen beschikbaar zijn, dat er werk voor ze is of dat ze een vervolgopleidingen kunnen volgen voor die beroepen waar ook in tijden van recessie vraag naar is.

Gratis OV 65+
Het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers is een groot succes. Daarom zorgt de PvdA, samen met CDA en GroenLinks, dat het gratis OV 65+ structureel wordt ingevoerd. Hierdoor kunnen ouderen ook in 2010 en volgende jaren massaal met het openbaar vervoer door de stad blijven reizen, aldus Van Heemst. Het gratis OV 65+ geeft Rotterdamse ouderen ook een noodzakelijk financieel steuntje in de rug omdat zij flink worden getroffen door de gevolgen van de economische crisis.

Bezuiningen op gemeentelijke organisatie
Een groot deel van de eerder genoemde investeringen wordt gefinancierd vanuit het Rotterdamse Inversteringsfonds. Daarnaast zal worden bezuinigd om de gemeentelijke organisatie. Zo worden omvangrijke bezuinigingen doorgevoerd op de kosten voor de inhuur van externe adviseurs en interim management. Deze bezuinigingen leveren ook ruimte op om jong talent aan te trekken en vast te houden. Ook moet de gemeentelijke organisatie efficiënter gaan werken.

Hieronder vindt u de brief van de fractievoorzitters van PvdA, CDA en GroenLinks met de volledige informatie over de nadere afspraken over de doorstart van het stadsbestuur.
Bijlagen: doc brief 15 mei met nadere afspraken coalitieakkoord.doc