Gemeente Bussum

Pro Rail start met bouw liften station Naarden-Bussum

Met de lift naar de perrons 2 en 3 van station Naarden-Bussum: over ongeveer een jaar komt een langgekoesterde wens van veel inwoners van Bussum uit. ProRail is deze week gestart met de bouw van de twee liften in het station. Daarvoor staat het station wel een klein jaar op z'n kop. Wat gaat er gebeuren en wat merkt u daarvan?

Op maandag 11 mei jl. hebben inwoners tijdens de informatieavond over de liften kennis kunnen nemen van de bouwtekeningen en bouwplanning. Het bijzondere van het plan is dat in een historisch monument een moderne installatie moet worden gebouwd. Daarom is het plan ook getoetst door de Provinciale Monumentencommissie.

Overzicht en comfort

Op de illustratie is goed te zien hoe het station er straks uit gaat zien. De liften bestaan veelal uit glas, die ondergronds toegankelijk zijn via verlichte nissen. Deze nissen komen direct naast de tunnel tussen het stationsgebouw en de middenperrons te liggen. Uitgekiende verlichting zorgt voor goed overzicht, wat bijdraagt aan de sociale veiligheid. ProRail gebruikt de verbouwing ook om de tunnel waterdicht te maken. Hierdoor zal ook het comfort toenemen.

Voor de uitvoering van de werkzaamheden zal vanaf eind mei de tunnel worden gehalveerd. Om de noodzakelijke schachten te maken moet de grond gestabiliseerd worden met een hardende gel. Het werk wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer, Dekker BV, die vaker voor de spoorwegen ingewikkelde klussen uitvoert.

Beperkte overlast

Met name treinreizigers kunnen enige overlast van de werkzaamheden ervaren. Delen van het station zullen opgebroken en/of afgesloten worden, zoals het geval zal zijn bij de halvering van de tunnel. Een aantal keren zullen treindiensten aangepast worden, om complexe werkzaamheden mogelijk te maken. ProRail zal deze aanpassingen tijdig aankondigen.

Meer informatie

Meer informatie over de liften en de bouw daarvan, kunt u vinden op deze website onder Wonen en Leven, Bouwen & Vergunning, Projecten.

Bouw liften feestelijk van start

Op maandag 11 mei is het bouwbord voor de bouw van twee liften op het station Naarden-Bussum feestelijk onthuld. Op de foto trekken wethouder Gerard Boekoff van Verkeer, regiodirecteur Hans Lodder van ProRail, de heer Wijt namens de ouderenbonden en mevrouw van Voorst van het Regionaal Beraad Gehandicapten Gooi en Vechtstreek, samen aan het koord. Daarmee wordt de betrokkenheid van de verschillende partijen nog eens benadrukt. Gerard Boekhoff: "Hier is door veel mensen en op veel terreinen hard aan gewerkt. De liften komen er, en dat is een feestje waard!"