Partij voor de Vrijheid (PVV)

Draai het rookverbod in de horeca terug
vrijdag 15 mei 2009

Deze week werd minister Klink in de Revu met afstand gekozen tot de meest irritante Nederlander. Ik vind hem een sympathieke man maar ik vind ook dat hij een grote blunder heeft begaan met het rookverbod in de horeca - en overigens ook met het Elektronisch Patiëntendossier. Maar dat nu even terzijde.

Laten we de zaken nu niet erger maken dan ze al zijn. Laten we niet de uitspraak in de zaak tegen café De Kachel af gaan wachten omdat de uitspraak van het hof in het hoger beroep in de zaak tegen café Victoria al klip en klaar is: reeds door aanneming van een amendement door de Kamer in 2001, een amendement dat is gesteund destijds door de huidige coalitiefracties van de PvdA en de CU, ontbreekt er een wettelijke grondslag voor het rookverbod in de horeca. Ik citeer:

"Werkgevers kunnen echter niet in alle gevallen zodanige maatregelen treffen dat werknemers hun werk in een volledig rookvrije ruimte kunnen verrichten. Dit is bijvoorbeeld het geval in horecabedrijven", einde citaat.

Het hof meent dat het kennelijk de bedoeling was om de horeca te ontzien. Het was de bedoeling van een meerderheid van de Kamer om de horeca te ontzien. En de Kamer heeft dat vastgelegd in de Wet. En dus niet alleen de horeca zonder personeel, maar alle horecabedrijven want het amendement spreekt over een relatie tussen de werkgever en de werknemer.

De andere uitspraak, die tegen café De kachel afwachten is dus alleen maar een vertragingstechniek. Wat gaat de minister doen in alle andere rechtszaken die eraan dreigen te komen ook afwachten? Het is een vertragingstechniek en daarom zeer `irritant' in de richting van al die fatsoenlijke horecaondernemers die zich aan het rookverbod houden, hun omzetten zien dalen en inmiddels op het randje van faillissement verkeren.

De Partij voor de Vrijheid is van mening dat de Wet altijd gehandhaafd moet worden maar, nu zo duidelijk is dat het rookverbod in de horeca teruggedraaid moet worden en we daar vanavond nog duidelijkheid over moeten verschaffen heeft het ook geen zin meer om de controleurs van de VWA nog langer boetes uit te laten delen.

Stop het nu minister. Draai het rookverbod in de horeca terug. Misschien kunt u het aantal onvermijdelijke schadeclaims dan nog verminderen. Het zal de belastingbetaler een hoop geld schelen. En zorg ervoor dat u vandaag in één keer van het predicaat `meest irritante Nederlander' af komt en in ieder geval weer een stukje geliefder in het land wordt.

Fleur Agema