Gemeente Onderbanken


Geslaagde try-out kledingdag

Onlangs organiseerde de gemeente Onderbanken in samenwerking met de Kledingbank Limburg een kledingdag. Het initiatief voor deze kledingdag kwam van ISD BOL, de intergemeentelijke sociale diensten van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf.

Op 8 april vond in Brunssum een kledingdag plaats voor inwoners van Brunssum en Onderbanken en op 22 april voor inwoners van de gemeente Landgraaf. Voor de kledingdagen waren volwassenen met kinderen die op bijstandsniveau leven persoonlijk uitgenodigd. Op 22 april richtte de Kledingbank Limburg haar winkel voor één dag in op locatie in Brunssum.

Â

De bezoekers konden voor zichzelf, hun partner en kinderen een set kleding uitzoeken in de tijdelijke winkel waarin nieuwe kleding uit de voorjaars- en zomercollectie werd gepresenteerd. Per gezinslid werden namens de gemeente twee sets bovenkleding, twee sets onderkleding en sokken, één paar schoenen en een jas ter beschikking gesteld. De Kledingbank Limburg was met 15 vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Â

Â

foto tijdens kledingdag

Wethouder Hans Ubachs (midden achter) is samen met zijn collega-wethouders uit Brunssum en Landgraaf en de vrijwilligers van de Kledingbank Limburg zeer tevreden over de kledingdagen in Brunssum en Landgraaf

Â

Â

De kledingbank Limburg

Â

De maand april 2009 was voor een drietal gemeentes het tijdstip van een eerste try-out voor een kledingdag in samenwerking met Kledingbank Limburg. Dat het zo succesvol zou zijn had niemand verwacht. De ervaring leert namelijk dat tijdens een eerste kledingdag de kat uit de boom gekeken wordt. Dit houdt in dat zoân eerste dag slechts een klein gedeelte van de door de gemeente genodigde inwoners gebruik maken van de kledingdag. Een tweede kledingdag is dan ook meestal aanzienlijk drukker.

Â

Dit keer was het echter anders. Begin april vond de eerste try-out plaats in Brunssum, op initiatief van de gemeentes Brunssum en Onderbanken. De opkomst was boven verwachting. Liefst 349 inwoners konden deze dag gekleed worden en tevreden huiswaarts keren.

Â

De tweede try-out vond plaats in de gemeente Landgraaf. Ook hier weer hetzelfde beeld. Maar liefst 295 inwoners maakten gebruik van de mogelijkheid en konden gekleed worden.

Â

Voor Kledingbank Limburg betekent dit succes een bevestiging van het feit dat de vraag naar kledingondersteuning vooralsnog alleen maar zal toenemen. De drie gemeentes die voor 't eerst gebruik gemaakt hebben van deze mogelijkheid overwegen serieus om in het najaar een tweede dag te organiseren die dan gericht zal zijn op het herfst- en winterseizoen.

Â

Kledingbank Limburg ontvangt dagelijks op afspraak cliënten uit de gehele provincie Limburg, in haar uitgebreide uitgiftecentrum in Linne. Daarnaast stijgt de vraag van gemeentes naar kledingdagen op locatie, daar dit de drempel reisafstand en reiskosten voor hun inwoners wegneemt. Gemeentes die inwoners verwijzen naar Kledingbank Limburg betalen een bijdrage per verwezen inwoner, om Kledingbank Limburg te ondersteunen in de huur- en transportkosten en natuurlijk de kosten van nieuw ondergoed, sokken en ontbrekende maten.

Â

Â