Gemeente De Bilt


Gescheiden inzameling plastic verpakkingen

Vanaf 1 januari 2010 zijn gemeenten wettelijk verplicht om plastic verpakkingen gescheiden in te zamelen. In overleg met Afvalverwerking Utrecht en de afvalinzamelaar heeft de gemeente De Bilt een plan uitgewerkt voor de inzameling van plastic afval. Dit plan is vastgesteld door het college. Aan de raad wordt krediet gevraagd voor de investering in containers.

Het plan voorziet in het ophalen van plastic afval voor bewoners van laagbouw in de kernen De Bilt, Bilthoven en Maartensdijk. De bewoners van hoogbouw en van de kernen Hollandsche Rading, Westbroek en Groenekan dienen het plastic verpakkingsafval te deponeren in speciale ronde containers. In totaal worden er vijftien containers geplaatst. Het streven is om per jaar per huisaansluiting 15 kilogram plastic afval in te zamelen. Hiermee wordt voldaan aan de vanaf 1 januari 2012 geldende eis dat 42 procent van het plastic afval wordt ingezameld.

In 2008 zijn bij 32 gemeenten verschillende proeven gehouden. De resultaten van deze proeven geven inzicht in de kosten, de effecten en de meest geschikte methode van inzameling. Nadat het college van de gemeente De Bilt de verschillende methoden heeft vergeleken, heeft zij gekozen voor de meest efficiënte methode die kostendekkend is. De extra kosten die gemaakt worden, worden gedekt door een bijdrage uit het landelijk afvalfonds. Dit fonds ontvangt inkomsten uit de verpakkingsbelasting. Nedvang, de organisatie van bedrijven die verpakkingsmaterialen vervaardigen, beheert dit fonds. De landelijke communicatiecampagne van Nedvang 'Plastic Heroes' wil mensen bewust maken van de mogelijkheden tot hergebruik van plastic afval. Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Linda van den Noort, telefoon (030) 228 95 00.

De Bilt, 12 mei 2009