Gemeente Harderwijk


Raad ontvangt jaarrekening en kadernota

Het college heeft zich gebogen over het wel of niet uitvoeren van nieuw beleid en de financiële gevolgen daarvan voor de periode 2010-2013. Het resultaat hiervan staat in de kadernota die is aangeboden aan de raad. Mede door de economische ontwikkelingen is de financiële ruimte zeer beperkt.

De beschikbare middelen worden vooral ingezet voor de uitvoering van eerder vastgesteld beleid, zoals het evenementenbeleid, hondenbeleid en het initiëren van een nieuwe sportbeleidsnota. Verder wordt geïnvesteerd in brandweermaterieel, kunstgrasvelden bij bestaande sportaccommodaties en de sanering van asbestwegen. Extra aandacht zal worden besteed aan de uitvoering van een aantal sociale regelingen, zoals schuldhulpverlening en armoedebestrijding.

2008 in de rode cijfers
De Programmarekening 2008 sluit af met een negatief financieel resultaat. Op een omzet van afgerond ⬠92,0 miljoen sluit het jaar 2008 af met een tekort van ⬠1.357.000,-. Dit saldo is de resultante van meerdere mee- en tegenvallers. Als belangrijkste meevallers kunnen worden genoemd: hogere uitkering uit het gemeentefonds, legesbaten en dividenduitkeringen Nuon en ARN. De belangrijkste tegenvaller is het treffen van een aanvullende financiële voorziening voor het Waterfront.

In hoofdlijnen kan worden gesteld dat, ondanks het treffen van een financiële voorziening voor het Waterfront, op meerdere fronten positieve resultaten zijn gehaald. Te noemen zijn onder andere: terugdringen woningtekort, 24-uurs voorziening en dagopvang voor dak- en thuislozen, kwaliteitsslag in de sector toerisme en recreatie, revitalisering van bedrijventerrein Lorentz I en II en de bouw van de Houtwalgarage is aanbesteed.

Behandeling
Op donderdag 11 juni 2009 worden de jaarstukken 2008 en de Kadernota 2009 besproken door de gemeenteraad in een openbaar voorjaarsdebat. Het is de bedoeling dat deze documenten vervolgens worden vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van 2 juli 2009. Het publiek is van harte welkom deze vergaderingen bij te wonen.

Zelf nalezen
Het ontwerp Kadernota 2009 en de Programmarekening 2008 liggen vanaf 11 mei tijdens kantooruren voor belangstellenden ter inzage in de Stadswinkel. Downloaden kan ook.


____________________