Ingezonden persbericht


Persbericht Jonge Democraten

Jonge Democraten starten petitie voor homorechten in Oost-Europa

De Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie verbonden aan D66, vinden het verbod van de Russische en Letse autoriteiten voor openbare manifestaties van homobewegingen dit weekend onacceptabel. Ter uiting van hun afgunst start de jongerenorganisatie een petitie website en roepen een ieder op deze protestbrief te ondertekenen. De brief zal later aan de ambassades van de landen worden overhandigd.

Ter gelegenheid van het Eurovisie Songfestival in Moskou willen Russische homobewegingen een parade organiseren in de hoofdstad van het land. De lokale autoriteiten hopen internationaal goed voor de dag te komen door het Songfestival te organiseren, maar verbieden elke openbare manifestatie van homoseksuelen. Als de homobeweging zich niets van het verbod aantrekt, zal de politie hard optreden. Incidenten uit voorgaande jaren bewijzen dat dit zeker geen loos dreigement is. Gisteren heeft ook Letland te kennen gegeven de geplande homomanifestaties in haar hoofdstad te verbieden.

Jonge Democraten zetten zich sinds jaar en dag al in voor het verbeteren van homorechten en spreken zich fel uit tegen deze besluiten van lokale autoriteiten in Rusland en Letland. "Discriminatie, intimidatie en mishandeling van minderheden mogen we nergens in de wereld tolereren", aldus Landelijk Voorzitter Rob Jetten. "Rusland en Letland zijn lid van de Raad van Europa, waarbij Letland zelfs lid is van de Europese Unie, en dienen de mensenrechten te onderkennen." En dus starten we de petitielijst om onze afgunst over deze verboden kenbaar te maken bij de ambassades van deze landen.".

De Jonge Democraten roepen iedereen op de petitie te ondertekenen op www.russianpride.nl.