Senternovem

12-05-2009 | Agrariërs spelen het klimaatspel `Remmen met Gassen'

Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) organiseerde in samenwerking met ROB en CLM veertien bijeenkomsten rondom het klimaatspel `Remmen met gassen'. Melkveehouders bedachten hoe ze hun ondernemerschap konden combineren met reductie van broeikasgassen. Tijdens de drukbezochte avonden droegen de boeren een aantal verrassende oplossingen aan. Zoals inhuur van loonwerkers en een hoger waterpeil.

Het idee voor een klimaatspel kwam van NAJK. Projectleider Nicolaas van Everdingen, destijds verbonden aan NAJK-Edu en nu als zelfstandig adviseur werkzaam, bedacht met andere jonge agrariërs de globale inhoud van het spel. CLM werkte het concept uit, ROB zorgde voor financiële ondersteuning. Na een inleiding door de spelleider over klimaatverandering, en de rol van de landbouwsector, konden de deelnemers op een soort `dashboard' letterlijk aan de knoppen van hun bedrijf draaien. Van Everdingen: "Die instellingen werden in de Klimaatlat van CLM ingevoerd, waarna de agrariërs het effect konden zien van maatregelen die goed zijn voor de bedrijfsvoering en het klimaat." Het klimaatspel is gespeeld door ongeveer 250 agrariërs.

Experimenteren met veevoeder
Van Everdingen hoorde veel goede ideeën, zoals het inhuren van loonwerkers. "Veel agrarische ondernemers gaven aan dat hun trekker soms te zwaar of te licht is voor het werk. Loonwerkers hebben daarentegen de nieuwste en zuinigste trekkers. Die zouden bij wijze van spreken ook op biodiesel kunnen rijden. Door meer loonwerkers in te huren, houden boeren meer tijd over voor hun koeien en kunnen ze wellicht meer experimenteren met veevoeder. Een optimale penswerking levert namelijk meer opbrengsten op en vermindert de emissie van broeikasgassen. Wageningen Universiteit onderzoekt momenteel welke stoffen hierop van invloed zijn. Onder meer knoflook lijkt veelbelovend. Zodra er meer onderzoekgegevens zijn, kunnen agrariërs ermee aan de slag."

Bodemdaling tegengaan
"Een andere eyeopener was dat bodemdaling van het veenweidegebied samen valt met uitstoot van broeikasgassen tengevolge van de veenafbraak. Tegengaan van de bodemdaling is dus ook gunstig voor het klimaat", zegt Van Everdingen. "Boeren kunnen met het waterschap afspreken dat het waterpeil wordt verhoogd. Hierop kunnen ze hun bedrijfsvoering aanpassen. Dat kost wel geld. Zo zullen ze een tractor met bredere banden moeten aanschaffen. Maar als agrariërs als tegenprestatie een vergoeding krijgen, kan het aantrekkelijk zijn. Denk aan een soort emissiehandel, waarbij agrariërs net als grote bedrijven, emissierechten kunnen verkopen."

NAJK wil volgend winterseizoen weer door met Remmen met Gassen, er zijn nog genoeg leden die mee willen doen.

Wilt u meer weten over het spel? Bel of mail dan met ROB-adviseur Ida Smit, 030 2393618, I.smit@senternovem.nl