Tauw doorbreekt grens 100 miljoen euro

15/05/2009 11:49

Tauw B.V.

Deventer, 15 mei 2009 - Tauw is er voor de eerste keer in geslaagd om de omzetgrens van honderd miljoen euro te passeren. Dankzij een groei van 13 procent schroefde het advies- en ingenieursbureau de omzet in 2008 op naar 111 miljoen euro.

"Ik ben heel tevreden met onze ontwikkeling in 2008. Ze zijn in lijn met ons strategisch plan", zegt bestuursvoorzitter Bram de Borst van Tauw Group. "Als gevolg van de recessie bleef het nettoresultaat met 1,3 miljoen euro achter."

Tauw werd in het vierde kwartaal geconfronteerd met de effecten van de economische recessie. Er kwam minder vraag vanuit de projectontwikkeling en de bouw, terwijl ook de dienstverlening rond bedrijfsovernames een sterk neergaande lijn liet zien.

Over een breed front slaagde Tauw erin vorig jaar zijn activiteiten uit te breiden. Zowel de overheden als multinationale ondernemingen die het bureau als klant heeft, zorgden voor een constante opdrachtenstroom. Meeste hinder van de recessie heeft het bedrijf, gevestigd in zes landen, in Spanje en Duitsland. De bezetting in beide landen werd teruggebracht.

Topjaar

In Nederland kende Tauw in 2008 een topjaar. De omzet steeg van 77 naar 84,5 miljoen euro, de winst van 2,8 miljoen naar 3,8 miljoen euro. De werkvoorraad bij de jaarwisseling was voldoende om een half jaar aan de slag te blijven. "In de eerste driekwart van het jaar bedroeg de groei zelfs meer dan 15 procent. Het gunstige beeld heeft zich in deze landen eigenlijk ook in het laatste kwartaal niet gewijzigd. Zowel van de overheden als het bedrijfsleven komt een stabiele stroom opdrachten. In Nederland is voor 60 procent een overheid de opdrachtgever, in België voor 15 procent."

2009

Bestuursvoorzitter Bram de Borst is voor 2009 gematigd optimistisch. "Onze ambitie voor 2009 is om de omzet en winstgevendheid op hetzelfde niveau te houden als afgelopen jaar. Om dit te bereiken, zullen we ons richten op het intensiveren van onze commerciële inspanningen en het onderhouden van nauwe contacten met onze opdrachtgevers. Daarnaast houden we de huidige snel veranderende marktomstandigheden voortdurend in de gaten en spelen daar proactief op in." In het eerste kwartaal van 2009 werd een nettowinst gerealiseerd van 0,6 miljoen euro bij een licht hogere omzet.

Het jaarverslag 2008 van Tauw Group is gepubliceerd als online publicatie op www.tauw.com.





http://www.tauw.com