Gemeente Brummen


Maaien uitzichthoeken bermen in uitvoering

(Oorspronkelijke publicatie datum: 15-05-2009)

In opdracht van de gemeente worden op dit moment gedeelten van de wegbermen in het buitengebied van de gemeente Brummen gemaaid. Het zijn de uitzichthoeken bij kruisingen en de eerste meter vanaf de verharding die in verband met de verkeersveiligheid gemaaid worden. In het najaar wordt de volledige bermbreedte gemaaid in combinatie met het uitmaaien van de sloten en greppels langs de wegen.

Natuurwaarden
In enkele wegbermen komen bijzondere planten of paddenstoelen voor die dankzij het aangepaste maai-beheer kunnen blijven bestaan. Onder deze bijzondere soorten zijn onder andere de Blauwe knoop, het Grasklokje, de Brede wespenorchis en de Stekelzwam. De bijzondere plantensoorten komen vooral voor op voedselarme bermen. Door de planten pas af te maaien als de planten uitgebloeid zijn en hun zaad hebben kunnen verspreiden kan de plantensoort zich voortplanten. Door het maaisel van bermen af te voeren blijven de bermen voedselarm en geschikte groeiplaatsen. De bermen blijven daardoor ook aantrekkelijk voor vlinders, insecten en kleine zoogdieren. Bermen met minder natuurwaarden worden geklepeld. Hierbij blijft het maaisel op de berm achter.

Zelf maaien bermen niet wenselijk
Enkele wegbermen zijn nu al door aangrenzende bewoners gemaaid. Vaak wordt dit gedaan omdat men de hoge vegetatie in de berm niet mooi vindt. Sommige wegbermen worden door de zomer heen zelfs intensief gemaaid alsof het een gazon is. Deze bermen verliezen hierdoor hun natuurwaarde. De planten kunnen geen bloemen meer vormen en zich niet voortplanten. Wat op den duur resteert zijn enkel gras-soorten. Men wordt vriendelijk verzocht de eigen maaiwerkzaamheden op gemeentelijke bermen achter-wege te laten. Heeft men overlast dan kan contact opgenomen worden met de gemeente over hoe dit opgelost kan worden. Het maaien van de uitzichthoeken bij een inrit naar een perceel is over een beperk-te lengte wel toegestaan omdat hiermee de verkeersveiligheid gediend wordt.

Inventarisatie plantensoorten
Om het effect van het maaibeheer te meten wordt een groot deel van de bermen en sloten momenteel ook geïnventariseerd op aanwezige plantensoorten. Het streven is om het maaien (nog) meer af te stemmen op het voorkomen en de ontwikkeling van bijzondere in de bermen en sloten voorkomende soorten. Om dit te weet te komen inventariseren medewerkers van bureau De Groene Ruimte de bermen die in 2001 ook geïnventariseerd zijn. De ontwikkelingen in de bermen en sloten kunnen zo gevolgd worden en het uitgevoerde onderhoud kan zo nodig aangepast worden.