Gemeente Vlieland

vrijwilligersverzekering gemeente Vlieland

Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. Zo is de voorleesouder in de ene gemeente wel verzekerd, terwijl een ouder met vergelijkbare activiteiten in een andere gemeente in het geheel niet is verzekerd. De Vereniging van Nederlandse gemeenten heeft in samenwerking met Centraal Beheer Achmea een tweetal verzekeringspakketten ontwikkeld. Deze pakketten bieden een uitstekende dekking aan vrijwilligers en hun organisaties.

De gemeente Vlieland heeft besloten per 1 januari 2009 deze twee verzekeringspakketten af te nemen en zo de risicos van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk af te dekken. De gemeente wil hiermee het maatschappelijk belang van het goede vrijwilligerswerk te benadrukken en de participatie van vrijwilligers te stimuleren.

Voor wie is de verzekering?
Voor iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

Alle vrijwilligers zijn verzekerd:

- ongeacht hun leeftijd

- ook bij eenmalige activiteiten;

- geen minimum aantal uren

- ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

De polis sluit een beperkt aantal doelgroepen uit. Vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Dit vloeit voort uit de speciaal voor hen getroffen rechtspositieregelingen. Stagiaires in het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren vallen eveneens niet onder de definitie van vrijwilligers.

Mantelzorgers ook verzekerd!
Vragen vanuit de gemeentelijke wereld heeft Centraal Beheer Achmea en VNG Verzekeringen doen besluiten om de mantelzorgers, binnen het kader van de VNG Vrijwilligersverzekeringen, een passende dekking te geven. Mantelzorgers zijn nu ook verzekerd voor de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor
vrijwilligers. Hieronder is mede begrepen de extra medische kosten dekking en de acute huishoudelijke hulp. De
aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers en de onderdelen van de VNG Vrijwilligerspluspolis zijn voor de mantelzorger niet van toepassing.

Verzekeringspakket
Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie

Door de gemeente Vlieland is zowel de BasisPolis als de PlusPolis afgesloten.
Deze verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, bijvoorbeeld de voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind, of de maaier van het kerkhof is verzekerd!

Mantelzorgers vallen zoals al aangegeven niet onder het gehele pakket. Ze zijn verzekerd voor de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers. Hieronder is mede begrepen de dekking: extra medische kosten en de acute huishoudelijke hulp.

Schade en dan?
De vrijwilliger of rechtspersoon kan contact opnemen met onze medewerker mevrouw E. Chevallier (telefoon: 0562-452728) Op verzoek kan het schadeformulier worden toegezonden. Het schadeformulier kan ook via onderstaande link op de gemeentesite worden gedownload. Vervolgens kan de claim digitaal (e.chevallier@vlieland.nl) of per post naar de gemeente worden doorgestuurd. De gemeente zendt de claim vervolgens door naar de verzekeraar. Ook kan de gemeente de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. Op deze wijze is toch te controleren of iemand terecht een claim indient. De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met de benadeelde afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. Ingeval van vragen kan de vrijwilliger contact opnemen met de gemeente of met Centraal Beheer. Als er sprake is van een eigen risico, zal dit met de rechtspersoon worden afgewikkeld.

Definitie vrijwilliger
De vrijwilliger is degene die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

Meest gestelde vragen:

Waar zijn de verzekeringen voor bedoeld?
Aansprakelijkheidsverzekering Vrijwilliger
o Vrijwilliger stoot dure vaas om tijdens collecteren. Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering Vrijwilliger o Vrijwilliger helpt met het schilderen van het clubhuis en valt van de trap
Aansprakelijkheidsverzekering rechtspersonen
o Vrijwilligersorganisatie wordt aangesproken omdat een vrijwilliger schade heeft toegebracht aan derden.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen o Vrijwilliger Wim zit als voorzitter in het bestuur van de hockeyvereniging. Penningmeester Bert gaat over tot de aankoop van een kunstgrasveld. Achteraf blijkt dat de aankoop niet kan worden gefinancierd, doordat de penningmeester de administratie niet op orde heeft. De leverancier van het kunstgrasveld stelt vervolgens ieder bestuurslid (dus ook Wim) in het privévermogen aansprakelijk voor de geleden schade.
Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen Vrijwilliger Ingrid bezorgt voor de lokale ouderenstichting maaltijden aan huis. Dit doet ze met haar eigen auto. Tijdens het bezorgen van een warme maaltijd bij een oudere dame botst ze met haar auto tegen een paal. De auto blijkt zwaar beschadigd.

Dient er een urenadministratie bijgehouden te worden? Nee, een urenadministratie is niet nodig. Elke vrijwilliger binnen de gemeente die onder de definitie van vrijwilliger valt, is verzekerd. Dus ook eenmalige activiteiten, zoals de vrijwilliger die helpt bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht is verzekerd. Overigens is een naamsregistratie van vrijwilligers ook niet nodig.

Is er sprake van een leeftijdsgrens?
Nee, er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd. Ook oudere vrijwilligers vallen onder de dekking van de verzekering.

Vallen mantelzorgers ook onder deze verzekering? Vragen vanuit de gemeentelijke wereld heeft Centraal Beheer Achmea en VNG Verzekeringen doen besluiten om de mantelzorgers, binnen het kader van de VNG Vrijwilligersverzekeringen, een passende dekking te geven. Mantelzorgers zijn nu ook verzekerd voor de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor
vrijwilligers. Hieronder is mede begrepen de extra medische kosten dekking en de acute huishoudelijke hulp. De
aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers en de onderdelen van de VNG Vrijwilligerspluspolis zijn voor de mantelzorger niet van toepassing.

Wij zijn een organisatie met vrijwilligers en beroepskrachten. Is onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering overbodig? Nee, de Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen uit het PlusPakket dekt alleen risicos die verband houden met het vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld de werkgeversaansprakelijkheid met betrekking tot de vrijwilliger. Het doel van deze verzekering is dat de risicos voor de vrijwilliger zo goed mogelijk zijn afgedekt. Kortom: de vrijwilliger mag niet in de kou blijven staan!

Wij zijn een landelijk opererende organisatie met één vestigingslocatie. Onze vrijwilligers zijn afkomstig uit heel Nederland. Vallen deze vrijwilligers nu ook onder de verzekering? Indien u slechts 1 vestiging heeft, vallen de vrijwilligers onder de verzekering als de gemeente waar u gevestigd bent zich heeft aangemeld. Wanneer er meerdere vestigingslocaties zijn, zal er gekeken worden voor welke vestiging het vrijwilligerswerk wordt verricht. De standplaats van de vestiging is vervolgens bepalend voor de dekking.

Hoe weet Centraal Beheer Achmea of een persoon als vrijwilliger actief is geweest tijdens het ontstaan van de schade?
De organisatie waarvoor de persoon vrijwilligerswerk verricht zal moeten verklaren dat de schade is ontstaan tijdens vrijwilligerswerk.

Wat te doen bij schade?
De vrijwilliger of rechtspersoon stuurt het digitale schadeformulier (verkrijgbaar via de gemeente) naar de gemeente. Voordat de schadeclaim door de gemeente (digitaal) wordt ingediend bij de verzekeraar, kan de gemeente desgewenst de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. Op deze wijze is te controleren of iemand terecht een claim indient. De schade wordt rechtstreeks met de benadeelde afgewikkeld. Indien er sprake is van een eigen risico, zal dit met de rechtspersoon worden afgewikkeld. De gemeente wordt op de hoogte gehouden van de afwikkeling van de schade.

Welke schade dekken de polissen?

Vrijwilligers BasisPolis
Deze verzekering verzorgt de basisdekking. Vrijwilligers binnen de gemeente Vlieland zijn verzekerd van:
uitkeringen bij overlijden ( 12.500), en
blijvende invaliditeit (maximaal 25.000 bij volledige invaliditeit), beide als gevolg van een ongeval bij de uitoefening van hun vrijwilligerswerk.
Geneeskundige kosten van 1.000.

2.500 ten behoeve van kosten in het kader van psychische hulpverlening waarvan de noodzaak is ontstaan als gevolg van molest/agressie. Voorts is er nog een dekking tegen schade aan persoonlijke eigendommen tot
een bedrag van 5.000
Een aansprakelijkheidsverzekering voor iedere vrijwilliger in functie tot een
bedrag van 2.500.000 per aanspraak zonder eigen risico. Het totaal aan uitkeringen op deze grond is gemaximeerd tot een bedrag van
5.000.000 per verzekeringsjaar.
Voorts voorziet de BasisPolis in een verzekering voor het opzichtrisico, voor
schade aan goederen van een derde welke de vrijwilliger onder zich heeft tot
een bedrag van 5.000 per aanspraak.
Tot slot is er binnen de VNG Vrijwilligers BasisPolis nog een voorziening voor
acuut noodzakelijke huishoudelijke hulp.

Vrijwilligers PlusPolis
Ook hier is voorzien in een breed scala van dekkingen. Allereerst is er de aansprakelijkheidsverzekering voor de organisatie met
betrekking tot vrijwilligerswerk, waarin tevens is voorzien in een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering.
Voorts is er een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor diegenen die de
organisatie aansturen voor de vrijwilligers en aldus worden gevrijwaard van
aansprakelijkheidsverhaal op hun privévermogen. Het balanstotaal van de
betrokken organisaties is gemaximeerd op 500.000. Verder is er voorzien in een verkeersaansprakelijkheidsverzekering, waarbij
vrijwilligers, gebruik makende van hun eigen auto, worden gevrijwaard van
schade aan hun privéauto dan wel daling van hun no-claimkorting. Tot slot is er een rechtsbijstandverzekering voor juridische bijstand bij eventuele
strafrechtelijke vervolging van de vrijwilliger en ondersteuning bij schadeverhaal.