Universiteit Twente

Uniek microscopisch onderzoek van UT op komst

Tweede Helium Ionen Microscoop naar Nederland

De onderzoeksgroep Vastestoffysica van de Universiteit Twente en het onderzoeksinstituut MESA+ hebben een subsidie gekregen van drie miljoen euro. De ene helft wordt gesubsidieerd door Technologiestichting STW, de andere helft door het bedrijfsleven. De subsidie is bestemd voor de komst van een helium ionen microscoop, de tweede in Nederland. Prof. dr. Bene Poelsema en dr. Raoul van Gastel hopen diverse materialen zeer nauwkeurig te karakteriseren voor de verbetering van medicijnen en ontwikkeling van zonnepanelen.

De analyse van structuren op nanometerschaal wordt sterk verbeterd door de komst van een helium ionen microscoop naar de Universiteit Twente. De nieuwe microscoop lijkt veel op de meer bekende rasterelektronenmicroscoop (SEM), maar maakt gebruik van heliumionen (He-ionen) in plaats van elektronen. Waar in SEM alleen elektronen gebruikt worden om een beeld te vormen, zijn er in ionenmicroscopie diverse andere deeltjes beschikbaar om het beeld te vormen, zoals secundaire elektronen, verstrooide He-ionen en fotonen. Het is de tweede helium ionen microscoop in Nederland. Het voordeel van het gebruik van He-ionen is dat je heel nauwkeurig kunt focussen. De deeltjes dringen tevens veel dieper door in het preparaat. Dat geeft de mogelijkheid om ook in de diepte te kijken. Met een elektronenmicroscoop is dat niet mogelijk.

Biljartspel

De werking van een helium ionen microscoop kun je het beste vergelijken met een biljartspel. Als je de bal op een andere schiet, schiet die weg met een bepaalde snelheid. In beide ballen komt een hoeveelheid energie die bepaalt hoe snel de ander wegrolt en de geschoten bal terugkaatst. De microscoop werkt op een gelijksoortige manier. Ionen worden op het preparaat geschoten en komen met een bepaalde energie weer terug. Uit de teruggekomen energie kan informatie worden gehaald over het preparaat, bijvoorbeeld over de structuur en de samenstelling.

Ontwikkeling

Prof. dr. Bene Poelsema en dr. Raoul van Gastel gaan de helium ionenmicroscoop vooral gebruiken om materialen beter te karakteriseren. Vooral op het terrein van samenstelling en diepte biedt de nieuwe microscoop unieke voordelen. Het aangetoonde oplossend vermogen is zeer hoog (rond de afmeting van een atoom, 0,25 nm) en de scherptediepte is bijzonder groot.

Een collageen vezel uit het kniegewricht van een muis. Een vezel (70-80nm dik) kan in de microscoop afgebeeld worden omdat er in tegenstelling tot SEM nauwelijks oplading van het preparaat en daarmee ook geen verstoring van het beeld plaatsvindt. Het sample is geprepareerd door NMI, Stuttgart en gemeten in het lab van Zeiss te Peabody, MA.

Een collageen vezel uit het kniegewricht van een muis. Een vezel (70-80 nm dik) kan in de microscoop afgebeeld worden omdat er in tegenstelling tot SEM nauwelijks oplading van het preparaat en daarmee ook geen verstoring van het beeld plaatsvindt. Het sample is geprepareerd door NMI, Stuttgart en gemeten in het lab van Zeiss te Peabody, MA.

De microscoop probeert de droom van de onderzoekers voor materiaalanalyse op nanometerschaal waar te maken: gelijktijdige informatie met betrekking tot morfologie, kristallijne structuur, elementaire samenstelling en elektronische samenstelling.

De wetenschappers gaan vooral materialen onderzoeken die een actief oppervlak hebben. Te denken valt aan biologische materialen, zowel in de farmaceutische industrie als in de voedselindustrie. Door meer te weten over de medicijnen op het gebied van structuur, samenstelling, morfologie etc. zijn de wetenschappers in staat om nog beter te bepalen hoe medicijnen werken. Maar ook zonnepanelen kunnen met de komst van deze microscoop verder doorontwikkeld worden.

Project HINTS

Het project HINTS (He Ion Nanoscopy of Three-dimensional Structures) waar de ontwikkeling van deze microscoop onder valt, wordt gesteund door een subsidie van ca. drie miljoen euro, waarvan de Technologiestichting STW en het bedrijfsleven ieder de helft voor hun rekening nemen. Eveneens is een tiental UT-groepen uit MESA^+ en MIRA (voorheen bekend als BMTI) bereid gevonden het project wetenschappelijk en financieel te steunen. Het instrument zal definitief geplaatst worden in het in aanbouw zijnde MESA^+-Nanolab. Het project heeft een looptijd van vijf jaar.

Contactpersoon voor de pers: Rianne Wanders, 053 - 489 2721

Laatst gewijzigd op 15-05-2009 11:39:26 door Webmaster