Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Mei

Prijs voor nieuwe techniek houtverduurzaming

15-05-2009

Houtverwerkingsbedrijf Foreco heeft met een nieuwe houtverduurzamingstechniek de Nederlandse voorronde van de EEP-Award gewonnen. Jaqcueline Cramer (Ruimte en milieu) heeft de winnaar donderdag 14 mei bekend gemaakt.

Foreco impregneert met de nieuwe techniek, genaamd "nobelwood", vuren- en grenenhout met een speciale hars die gemaakt is uit afval van de suikerindustrie. De kwaliteit en de kleur zijn vergelijkbaar met tropische hardhoutsoorten als bankirai, merbau en azobé. Bovendien is de behandeling 100 procent biologisch.

Opmars
Nederland is aan een opmars bezig op het terrein van milieutechnologie en innovaties, zei minister Cramer tijdens de uitreiking. 'We zijn inmiddels wereldwijd de top 10 binnengedrongen en staan op plaats 8. Een plek bij de eerste 5 is haalbaar.'

Groene revolutie
Voordat het zover is, moet wel nog een aantal knelpunten worden opgelost, zoals het mogelijk verlies van kenniswerkers door de kredietcrisis en de stokkende kennisstroom van kennisinstelingen naar bedrijven. Cramer: 'We missen straks kansen in de wereldeconomie als deze weer aantrekt. We zullen onze economie groen moeten kleuren. Daar liggen de kansen. We moeten sterker uit de storm komen. Het is mijn overtuiging dat de volgende technologische revolutie een groene revolutie is.'

EEP Award
De EEP Award is een Europese prijs voor innovatieve milieutechnologie. Het ondersteunt bedrijven die innovatieve milieutechnieken ontwikkelen en geeft hen een Europees platform om hun uitvindingen wereldkundig te maken. De EEP-Award is een initiatief van Europese milieuvakbladen verenigd in de European Environmental Press (EEP).

Foreco mag dit najaar ons land vertegenwoordigen tijdens Europese prijsronde.

Zie ook:


* Toespraak minister Cramer bij EEP-Award
* Houtverduurzaming (Vrom.nl)

* http://www.foreco.nl/