Gemeente Epe


Besluiten uit de Gemeenteraad

Gisteren heeft de gemeenteraad diverse besluiten genomen. Een aantal daarvan lichten we hieronder toe.

Structuurvisie voor het centrum van Vaassen

De gemeenteraad heeft besloten de Structuurvisie voor het centrum van Vaassen vast te stellen. Dit betekent dat de molen in Vaassen wordt verhoogd om de kwaliteit van het dorpscentrum te vergroten. De
gemeente Epe werkt aan een totale verbetering van het hele centrum van Vaassen.

Behoud karakter

In de structuurvisie staat het versterken van de leefbaarheid en het vergroten van de kwaliteit van wonen, economie, verkeer, recreatie en toerisme, de molen en de inrichting van de openbare ruimte centraal. De basis voor de structuurvisie is het behoud van het karakter van het historisch gegroeide dorpsgebied van het dorp. Nieuwe bebouwing moet daarom aansluiten bij de bestaande bebouwing en passen bij het dorpse karakter van Vaassen. Om in het centrum te kunnen bouwen, moet de
molen opgehoogd worden. Hierbij blijft de karakteristieke vorm en
uitstraling van de molen behouden.

Verkeer

Uitgangspunt is dat de Dorpsstraat en het marktplein op termijn
autoluw/autovrij worden. Dit gebeurt in fases en in overleg met alle betrokkenen. Om voor een goede verkeersstructuur te zorgen is het
nodig om de Margrietweg door te trekken. Hierdoor ontstaat een ringweg rondom het centrum van waaruit de parkeerplaatsen in het centrum goed bereikbaar zijn. Het Ter Heerdtspad wordt niet doorgetrokken.

Huisvesting brandweer Oene en Epe

De gemeenteraad heeft besloten om de brandweerkazerne in Oene open te houden en op termijn over te gaan tot nieuwbouw van deze kazerne. De brandweerkazerne in Epe wordt verbouwd op de huidige locatie (onder het gemeentehuis).

De plannen voor nieuwbouw van de kazerne Epe in combinatie met een
ambulancestandplaats en voor sluiting van de kazerne in Oene gaan niet door. Reden hiervoor is het besluit van Connexxion Ambulance Services om de ambulances niet naar Epe te verplaatsen. Daardoor vervalt het belangrijkste motief voor nieuwbouw namelijk de verwachte meerwaarde van een ambulance-standplaats.

Bestemmingsplan Vaassen Zuid en West

De raad heeft het bestemmingsplan voor Vaassen Zuid en West
gedeeltelijk vastgesteld. Over het achterterrein van Vaassen Flexible Packaging (wat oorspronkelijk de bestemming `groen' zou krijgen) wordt later beslist, als alle informatie hierover beschikbaar is.

Bestuurlijke krachtenbundeling Openbaar Primair Onderwijs

Over de bestuurlijke krachtenbundeling van de Stichting Openbaar
Primair Onderwijs Epe met de stichting PrOo te Harderwijk is
donderdagavond nog geen besluit genomen. De gemeenteraad wil meer
duidelijkheid over de toezichthoudende rol van de raad in het openbaar primair onderwijs. Het college komt met nadere voorstellen.