Gemeente Den Haag

Schijnwerpers op Grote Kerk De Grote of Sint Jacobskerk in de Haagse binnenstad krijgt een nieuw lichtplan, naar een ontwerp van de Haagse lichtarchitect Rob Kruizinga. Voor het kiezen van een lichtontwerp had de gemeente Den Haag een prijsvraag uitgeschreven. Ontwerper Rob Kruizinga is verbonden aan het Delftse ingenieursbureau IPV.

De lichtinstallatie die de Grote of Sint Jacobskerk op dit moment verlicht is sterk verouderd. Vanwege de ouderdom verbruikt de installatie veel energie en zijn er regelmatig storingen. Bovendien komt de architectuur van de kerk met de huidige verlichting niet tot zijn recht, evenmin als de Haagse Toren die deel uitmaakt van de kerk.

Het lichtontwerp dat nu gekozen is, getuigt volgens de jury van een duurzame oplossing en een doordacht concept. Er zijn heldere keuzes gemaakt zoals het benadrukken van de opmerkelijke zeshoekige vorm van de toren en de gotische architectuur van het schip.

Wethouder Huffnagel (Binnenstad): Het verlichten van bijzondere gebouwen en objecten past naadloos in mijn streven de stad attractiever te maken voor bewoners en bezoekers. Helemaal wanneer het fraaie bouwwerken als de Grote Kerk betreft. Een goed verlichte Grote Kerk maakt een verblijf
s avonds op het Kerkplein ook aantrekkelijker. Het plein verbindt dan bovendien veel beter de omgeving van de Grote Markt met het Hofkwartier.

De verlichting van de Grote Kerk past binnen het masterlichtplan dat het college in voorbereiding heeft. Het plan moet een voor Nederland uniek lichtensemble laten ontstaan: een verlicht lint van pleinen, lopend vanaf het Plein, via Binnenhof, Buitenhof, Dagelijkse Groenmarkt naar de Grote Kerk. De nieuwe verlichting van de Grote Kerk zal naar verwachting nog dit jaar opgeleverd worden.