Gemeente Den Haag

Den Haag pakt zwerfafval langs zee aan De gemeente Den Haag gaat samen met acht andere kustgemeenten deelnemen aan het project Zwervend langs Zee. Het project bestaat uit verschillende initiatieven om de stranden langs de Nederlandse kust schoon te houden. Zwervend langs Zee is een initiatief van KIMO Nederland en België, Stichting de Noordzee en Rijkswaterstaat.

De gemeente Den Haag hecht veel waarde aan een schone stad. De stranden van Scheveningen en Kijkduin horen daar natuurlijk ook bij. Reden om als gemeente Den Haag deel te nemen aan het project Zwervend langs Zee.
Wethouder Baldewsingh: Minder zwerfaval is niet alleen goed voor het milieu, ook onze stranden varen er wel bij. Scheveningen en Kijkduin worden jaarlijks bezocht door miljoenen strandbezoekers, mede omdat ze behoren tot de schoonste van Nederland. Dat willen we graag zo houden. De andere kustgemeenten die mee doen zijn Ameland, Bergen, Den Helder, Katwijk, Noordwijk, Velsen, Zijpe en Zandvoort.

Vele handen maken schone stranden
De schoonaanpak van de gemeente Den Haag is erop gericht mensen bewust te maken van hun eigen invloed op een schone omgeving. Gedurende het badseizoen laat de gemeente aan de badgasten zien hoeveel en wat voor afval op de stranden wordt achtergelaten. Zo is er een cleanteam ontwikkeld dat op mooie dagen op ludieke wijze zwerfafval onder de aandacht van de badgasten brengt. Door het afval voor de strandbezoekers zichtbaar te maken, moet hun bewustzijn vergroot worden en er voor zorgen dat men het afval in de afvalbak gooit, want vele handen maken schone stranden.

Om inzicht te hebben in hoeveel en wat voor afval op de stranden achterblijft wordt op een aantal momenten gedurende het strandseizoen het afval tussen de strandslag 11 en 12 afzonderlijk opgehaald. Het afval wordt gewogen en gesorteerd om te zien waar het afval uit bestaat. Hierna wordt het afval op de gebruikelijke wijze verwerkt. Op deze manier wordt duidelijk welke items het meeste achterblijven.

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/schoon