Leefbaar Rotterdam


vrijdag, mei 15, 2009

Gratis uitjes voor werklozen

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 15 mei 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Gratis uitjes voor werklozen

Geacht College,

In het Algemeen Dagblad lees ik dat Stichting En Route wekelijks, op dinsdag, gratis uitjes voor werklozen organiseert, met de zogenaamde Di-Bus. De stichting ontvangt hiervoor subsidie van de gemeente Rotterdam.

De stichting vindt dat werklozen moeten zien dat er meer is dan passief thuis zitten en dat het goed is dat zij op deze wijze een sociaal netwerk kunnen ontwikkelen. In mijn ogen dient passiviteit niet beloond te worden met gratis uitjes. Beter zou het zijn om mensen die passief thuis zitten, een (verplichte) cursus aan te bieden of (verplichte) arbeid te laten verrichten. Uiteraard geldt dit niet voor mensen die echt niet kunnen, maar dan is werkloosheid ook niet het criterium. Samen aan het werk gaan of samen een cursus volgen leidt ook tot het ontwikkelen van een sociaal netwerk.

Ik wil hierover graag een aantal vragen aan het College stellen.


1. Vindt het College het een goed idee om passiviteit te belonen met gratis reisjes?

2. Wat vindt het College er van om werklozen op een andere manier, zoals d.m.v. cursussen en arbeid, een sociaal netwerk te laten ontwikkelen?

3. Is het College bereid geen belastinggeld meer uit te geven aan gratis uitjes voor werklozen?

Dezelfde stichting verzorgt met dezelfde bus gratis dagjes uit voor junks, zo lees ik in dezelfde krant. De gemeente subsidieert dit met 80.000 euro. Toen ik dit las, dacht ik dat we echt gek geworden waren. De junks die al jarenlang in onze stad voor problemen zorgen, waar al miljoenen euros belastinggeld aan uitgegeven wordt om deze door hen veroorzaakte problemen aan te pakken, die geholpen worden met onderdak, gebruikersruimtes en allerlei trajecten om het leven weer op orde te krijgen, deze junks hebben nu dus recht op een gratis dagje uit. Wat uiteraard niet gratis is, omdat de belastingbetaler ook voor deze kosten weer op mag draaien. Het is wel een keer genoeg natuurlijk, dus ik vraag me af hoe ver u van de werkelijkheid af staat.


4. Vindt u het een goed idee om verslaafden te belonen met gratis reisjes?

5. Is het College bereid om geen belastinggeld meer uit te geven aan gratis uitjes voor junks?

Een subsidie aan Stichting En Route staat niet vermeld in de subsidieoverzichten over 2008 en 2009.


6. Was het College ten tijde van het uitkomen van deze subsidieoverzichten voornemens deze stichting een subsidie te verstrekken?

7. Waarom staat de stichting niet in deze subsidieoverzichten vermeld?


8. Welke gelden heeft deze stichting in 2008 en 2009 toegekend gekregen en voor welke doeleinden?

Met vriendelijke groet,

René Schuurman