Stichting FOM

15 mei 2009

Water helpt proton transport een handje

Een proton kan zich razendsnel door water bewegen. Onderzoekers van het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica in Amsterdam hebben aangetoond dat een verrassend groot aantal van ongeveer twintig watermoleculen betrokken is bij proton transport, en dat er twee soorten watermoleculen zijn die het proton bij dit proces assisteren. Tot nu toe was niet bekend hoeveel watermoleculen het transport hielpen en welke rol de verschillende watermoleculen hierbij spelen. Proton transport is essentieel voor de energiehuishouding in (levende) cellen. De onderzoekers publiceren hun resultaten op 15 mei 2009 in het prestigieuze tijdschrift Physical Review Letters. Figuur 1. Het mechanisme waarmee protonen door water bewegen. vergroten Figuur 1. Het mechanisme waarmee protonen door water bewegen.
Waterstofbruggen (gestippelde lijnen) worden omgezet in covalente bindingen (dichte lijnen). Wit is een waterstofatoom en rood een zuurstofatoom.
Figuur 2. Proton transport
vergroten Figuur 2. Proton transport
Proton transport, waarbij het hydronium ion (een water molecuul met een extra proton, H O+) is omringd door drie sterk gebonden water moleculen. Reorganisatie van de vele omringende water moleculen helpt het transport een handje.
Proton overdracht in waterige systemen is een wijdverbreid en belangrijk proces, dat de basis vormt voor de generatie en opslag van energie in levende organismen en ten grondslag ligt aan de werking van brandstofcellen. Protonen in water zijn uiterst mobiel - vele malen mobieler dan gewone ionen. Dit is een gevolg van het feit dat proton transport in water niet door gewone diffusie plaatsvindt, maar door een proces waarbij waterstofbruggen tussen watermoleculen worden omgezet in covalente bindingen, en vice versa (zie figuur 1 en filmpje
1). Het is dus niet het proton zelf dat wordt verplaatst: alleen de lading van het proton wordt getransporteerd, en niet zijn massa. De lading wordt als het ware doorgegeven van watermolecuul op watermolecuul.

Proton transport is dus gebaseerd op een subtiel samenspel tussen het proton en de omringende watermoleculen. Een belangrijke vraag is hoevéél watermoleculen er precies betrokken zijn bij de overdracht van het proton. Uit theoretische studies blijkt dat niet alleen de directe buren van het proton een rol spelen bij het proton transport, maar ook een aantal watermoleculen daarbuiten. Hoeveel watermoleculen dat zijn en wat precies de rol is van deze moleculen was echter nog niet bekend.

Onderzoeker Klaas-Jan Tielrooij en collega's hebben dit nu opgehelderd door met een zeer korte (ongeveer één picoseconde) electrische puls (Terahertz puls) te onderzoeken hoe de aanwezigheid van protonen in water de reorganisatie van watermoleculen beïnvloedt. Deze experimenten maken gebruik van het feit dat in het watermolecuul het zuurstofatoom een beetje negatief, en de waterstofatomen een beetje positief geladen zijn: water heeft een groot dipoolmoment. Water moleculen zijn daardoor gevoelig voor een extern opgelegd elektrisch veld. Voor de watermoleculen die wisselwerken met het proton zal gelden dat ze het extern opgelegde veld (de Terahertz puls) minder goed kunnen volgen, omdat het proton de (re-)oriëntatie van water sterk beïnvloedt.

Dat bleek inderdaad het geval: de meetresultaten laten zien dat er per proton zo'n twintigtal watermoleculen het externe veld niet kunnen volgen. Van deze twintig moleculen blijken er vier sterk gebonden aan het proton: het proton is aanwezig als hydronium ion (een watermolecuul met een extra proton, H O+), dat omringd is door drie sterk gebonden watermoleculen. In de proton overdracht neemt één van die drie watermoleculen de lading van het proton over. Dit proces vereist de reoriëntatie en herschikking van de watermoleculen eromheen omdat het nieuwe hydronium ion ook weer omringd moet zijn door drie watermoleculen. Uit de metingen blijkt dat er zo'n vijftien watermoleculen zijn die zichzelf opnieuw moeten rangschikken om proton overdracht mogelijk te maken (zie figuur 2 en filmpje 2). Zo zijn er dus twee rollen te verdelen voor de water moleculen in de omgeving van het proton.

Een vervolgvraag dient zich onmiddelijk aan: wat gebeurt er met de snelheid en het mechanisme van proton overdracht als er geen twintig water moleculen in de buurt zijn of beschikbaar zijn? Dit is bijvoorbeeld het geval in de porie van een membraan of als de naburige watermoleculen in hun beweging worden gehinderd door de aanwezigheid van andere moleculen of ionen. Op grond van de huidige resultaten is te verwachten dat voor deze systemen proton overdracht òf veel langzamer zal zijn òf via een ander mechanisme zal verlopen. Tielrooij en zijn collega's zijn dit nu verder aan het bestuderen.

Referentie:
Structure and dynamics of the proton in liquid water probed with Terahertz time-domain spectroscopy, Klaas-Jan Tielrooij, Rutger Timmer, Huib Bakker en Mischa Bonn, Physical Review Letters, 15 Mei 2009. (http://prl.aps.org)

Voor de redactie:
Meer informatie bij Klaas-Jan Tielrooij, telefoon 020 - 608 12 25 of 06 14 79 76 37 of prof.dr. Mischa Bonn, telefoon 020 - 608 12 34.



Meer informatie Contactperso(o)n(en): Melissa Breedijk