Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Kinderboerderij De Kooi tijdelijk gesloten

vanaf 14 mei

Kinderboerderij De Kooi is met ingang van donderdag 14 mei jongstleden op advies van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor een aantal dagen gesloten.

Enkele weken geleden zijn op de kinderboerderij vijf duiven ziek bevonden. De dierenarts heeft uit voorzorg, volgens het protocol, de VWA geïnformeerd. Na onderzoek bleek een duif het Newcastle Disease te hebben (NCD). Deze ziekte, die niet besmettelijk is voor de mens, komt onder duiven veel voor. De duiven op kinderboerderij De Kooi zijn vervolgens uit voorzorg gevaccineerd.

Donderdag 14 mei heeft de VWA monsters genomen bij alle duiven, kippen en watervogels, om te onderzoeken of er nog meer dieren met het NCD-virus zijn besmet. De uitslag is over drie tot maximaal tien dagen bekend. Tot bekendmaking is uit voorzorg de kinderboerderij gesloten. Er is kleine kans aanwezig dat de ziekte wordt versleept door mensen en overspringt naar pluimvee. Hoewel de kans volgens het VWA zeer klein is, neemt het toch het zekere voor het onzekere.

Kinderboerderij de Kooi is gedurende het onderzoek gesloten voor publiek. Het personeel mag wel naar binnen, mits het zich houdt aan de algemene reinigingsregels zoals die zijn opgesteld in 2006.

Na ontvangst van de uitslag van het onderzoek worden eventuele verdere acties bepaald in overleg met de VWA.