Politie Haaglanden

Extra persbericht 15 mei Delft

Delft, 15-05-2009

Politie Delft houdt preventieactie

Politie Delft organiseerde donderdag 14 mei tussen 11.00 en 16.00 uur een preventieactie die gericht was op het voorkomen van zakkenrollerij en diefstal van fiets. Uit analyse is gebleken dat het aantal fietsendiefstallen onverminderd hoog blijft. In de 1e drie maanden van 2009 deden 273 mensen aangifte van diefstal. In 2008 deden 1579 personen aangifte van diefstal van een fiets. In 2007 was dat nog 1085 keer het geval. Het aantal aangiften van zakkenrollerij lijkt echter te dalen. In de 1e drie maanden van 2009 deden 49 mensen aangifte van diefstal. In een vergelijkbare periode in 2008 deden dat 91 personen aangifte van diefstal van een fiets. In heel 2008 was dat nog 342 het geval.

Boeven
Twee acteurs verkleed als boef probeerden hun slag te slaan bij bezoekers van het winkelcentrum. Op deze manier laat Politie Haaglanden zien dat ook de individuele bezoeker het risico loopt slachtoffer te worden van zakkenrollerij en dat met enkele eenvoudige tips een hoop leed kan worden voorkomen. Winkelend publiek kreeg een flyer uitgereikt waarop deze tips stonden afgebeeld.

Enkele tips die het zakkenrollen bemoeilijken:

* Draag uw tas met de schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u;
* Wees u er altijd van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien;

* Stop uw geld/waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg;
* Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee;
* Neem niet meer geld mee dan u denkt nodig te hebben;
* Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in n tas;
* Doe de portemonnee zoveel mogelijk in de jaszak;
* Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden of breng een versteviging in uw tas aan;
* Draag uw tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar uw lichaam toegekeerd);

* Draag een tas met ritssluiting altijd aan de voorzijde van uw lichaam en draag een handtas eventueel onder de jas;
* Draag een tas niet aan de straatzijde;

* Neem uw tas altijd mee in de paskamer;

* Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.

Doe wanneer u toch slachtoffer bent geworden van een zakkenroller altijd aangifte. Alleen dan krijgt de politie immers inzicht in aantallen en mogelijke daderpatronen. Aangifte kunt u doen op elk wijkbureau; in Delft is dit het politiebureau aan de Jacoba van Beierenlaan 1 of via internet, www.politie.nl/haaglanden. Bent u getuige van een zakkenroller? Noteer of onthoud het signalement en bel de politie via 0900-8844. Wanneer een voorval plaatsvindt in een winkel, kunt u altijd de bedrijfsbeveiliging inschakelen.

Fiets graveeractie
Op het Bastiaanplein graveerden politieagenten ruim 90 fietsen. De agenten voorzagen de fietsen van een postcode en huisnummer. Met deze postcode is de fiets in geval van diefstal makkelijk op te sporen.

Fietsdiefstalregister
Sinds januari 2008 worden gestolen fietsen die voorzien zijn van merk en frame- of chipnummer geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Alle politiekorpsen zijn aangesloten op het register. Iedereen kan in het register op internet nagaan of een fiets als gestolen staat geregistreerd, maar alleen de politie kan gestolen fietsen registeren. Controleer dus eerst of de fiets die u wilt kopen als gestolen geregistreerd staat: www.fietsdiefstalregister.nl.