LIOF


Impuls van 8 miljoen euro voor hightech bedrijven in Limburg

EZ stemt in met speciaal risicofonds via LIOF

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft ingestemd met de vorming van een speciaal fonds van risicokapitaal ten behoeve van nieuwe hightech bedrijven in Limburg. Het gaat om een fonds, Mosae Ventures, van in totaal 8 miljoen euro dat beheerd gaat worden door NV Industriebank LIOF. Het doel is om dit fonds in zes jaar tijd uit te zetten in circa 15 tot 20 participaties in nieuwe en startende bedrijven in de high tech systems, materialen, chemie en healthcare in Limburg.
De 8 miljoen euro van het nieuwe fonds zijn oorspronkelijk afkomstig van LIOF, dat dit bedrag in 2008 als dividend over de winst heeft uitbetaald aan grootaandeelhouder EZ. "We zijn verheugd dat we in goed overleg met provincie Limburg en LIOF een zeer zinvolle besteding van dit geld hebben kunnen kiezen", aldus Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van EZ, die dit namens de minister ter gelegenheid van zijn bezoek aan de regio bekend maakte.

LIOF verwacht dat er door de instelling van het nieuwe fonds uit de enorme hoeveelheid kennis van het MUMC+ meer bedrijfsinitiatieven zullen voortkomen dan voorheen. "Met MUMC+ heeft Limburg een krachtige healthcare basis waaruit veel nieuwe bedrijfsinitiatieven kunnen voortkomen. Het nieuwe Mosae Ventures-fonds is de missing link in de huidige financieringsstructuur voor dit soort hoogrisico bedrijven, aldus Jérôme Verhagen, algemeen directeur NV Industriebank LIOF. In de praktijk blijkt dat het risico van deze nieuwe hightechbedrijven - vooral kort na de start - erg hoog is en dat er nauwelijks financiers voor deze fase van de onderneming te vinden zijn. Het gaat vaak om relatief hoge bedragen, een ongewisse toekomst en een lange adem. "Dat is altijd al moeilijk financierbaar, maar in deze economisch moeilijke tijd nog eens extra lastig," zo stelt Verhagen. LIOF merkt dat onder andere bij initiatieven die voortkomen uit BiomedBooster, dat zich bezighoudt met het omzetten van kennis van MUCM+ in bruikbare patenten. Mosae Ventures completeert het financieringsinstrumentarium van LIOF voor starters in Limburg.

De bekendmaking van dit nieuwe fonds valt samen met de ondertekening van een convenant tussen UM, MUMC+, gemeente Maastricht, provincie Limburg en LIOF om gezamenlijk de ontwikkeling van de Life & Science Campus Maastricht voortvarend ter hand te nemen. Behalve voor spin offs uit deze sector kan Mosae Ventures starters in de high tech systems, materialen en chemie op weg helpen.


-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 15 mei 2009