Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Winnende projecten Dapperbuurt

15 mei 2009

Dapperbuurt - Bewoners uit de Dapperbuurt hebben ruim vijftig projecten ingediend om de leefbaarheid in hun buurt te verbeteren. Een regiegroep van bewoners heeft zelf 17 plannen geselecteerd die dit jaar worden uitgevoerd. Die variëren van een groot schaakbord en kunstvitrines op straat tot een dierenontmoetingsdag en fleurige bloembakken aan lantaarnpalen.

Toenmalig minister Ella Vogelaar van het ministerie WWI heeft de Dapperbuurt vorig jaar aangewezen voor het experiment 'Bewoners aan het Stuur'. Iedere bewoner van de Dapperbuurt kon een plan dienen om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. In 2009 is 184.000 euro van het ministerie beschikbaar om de geselecteerde projecten uit te voeren. De keuze is gemaakt door de bewoners zelf.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Muiderpoorttheater zijn op donderdag 14 mei de winnende plannen bekendgemaakt. De 17 winnende projecten zijn:

Cluster 1: Kinderen/Jongeren


1A Dierenontmoetingsdag

Ontmoetingsdag van bewoners met hun lievelingsdier in het Oosterpark, om de liefde te delen voor dierenwelzijn en contact te leggen tussen de eigenaren van de dieren.


1B Voetballen op de Dappermarkt

Voetballen leer je op straat. Op elke eerste zondag van de maand onder deskundige en enthousiaste begeleiding.


1C Jongerenactiviteiten

Activiteiten voor jongeren tussen 11 en 16 jaar. Per openbaar vervoer naar NEMO, Centrale Bibliotheek, van Gogh museum, een attractiepark, Ajax stadion. Ook zullen sportdagen worden georganiseerd in het Oosterpark.

Cluster 2: Culturele/Sociale activiteiten


2A Eten en koken met de buren

Bewoners koken voor hun buren hun favoriete recept onder begeleiding van een kok. Na afloop krijgt iedereen het recept mee naar huis. Aan het eind van het project worden de recepten gebundeld in een "Dapperbuurt Kookboek".


2B Tuinen opknappen in de Commelinstraat

Door middel van een feest/groendag samen leuk buiten zijn, samen plantjes planten, de straat opleuken en daardoor de communicatie tussen de buren verbeteren.


2C Fancy Fair

Een fancy fair voor alle bewoners van de Dapperbuurt. Verschillende thema's, zoals opvoeding, samenleving, kunst en cultuur en sport. De doelgroepen zijn: jongeren, volwassenen en ouderen. Voor elke groep zal/zullen er activiteiten worden georganiseerd.

2D Breiwerk

Verschillende mensen uit de Dapperbuurt bij elkaar brengen door middel van een groot breiwerk. Het breiwerk zal door de bewoners zelf gebreid worden in een cirkel ter grootte van het Dapperplein met als titel "Breikrans" performance.

2E Buurtevenement

Op een zondag in de zomer op het Dapperplein een buurtevenement in de vorm van een wijkfeest. Onderliggende thema's: stimuleren van contact tussen alle bewoners ongeacht leeftijd, en afkomst; bewustwording creëren dat elke bewoner zelf het (wijk)milieu positief kan beïnvloeden. Resultaat: meer "samengevoel", meer sociale verantwoordelijkheid.

2F Huiskamerproject Commelinstraat

Een ruimte in de straat voor diverse doeleinden en activiteiten voor jong en oud. Bijvoorbeeld: een naaiclubje, ouderenactiviteiten, spelletjes en activiteiten voor de jeugd, creatieve activiteiten, cursussen en exposities, vergaderingen en andere kleinschalige bijeenkomsten

Cluster 3: Fysieke Kunstprojecten


3A Muurschildering Zeeburgerdijk

Een muurschildering op de zijmuur van de huizenrij aan de Zeeburgerdijk waar de Dapperbuurt begint als visitekaartje aan de ingang van de buurt en om de Dapperbuurt te markeren als een creatieve, nette, vrolijke inspirerende buurt.

3B DapperBuren

De Dapperbuurt versieren met portretten/silhouetten van de verschillende bewoners, om hierdoor de rijkdom aan verschillende mensen met verschillende leeftijden en achtergronden aan de buurt te tonen.

3C Exposities in Vitrines

Een serie stevige vitrines ophangen in de Dapperbuurt waarin wisselende exposities getoond worden, waarvoor de bewoners zelf voorstellen kunnen doen. Op deze manier wordt aan meer mensen de mogelijkheid geboden om te exposeren.

3D Zitsculptuur

Een betonnen zitelement met houten zittingen in verschillende hoogten. Door zijn flexibele inzet kan het element dienen om zitjes, banken, spel-elementen, een tribune en bloembakken te creëren in de buurt. Bewoners kunne het geheel decoreren, zodat het toegeëigend wordt aan de gebruikers en omwonenden.

Cluster 4: Fysieke voorzieningen


4A Schaakbord t/o het NH Tropenhotel

Een schaakbord (zoals op het Max Euweplein) plaatsten opdat jongeren interesse krijgen in het schaken en zich positief ontwikkelen. Toeristen en buurtbewoners zullen belangstelling hebben voor deze jongeren. Dit zal bijdragen aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld van de jongeren in de Dapperbuurt.

Cluster 5: Milieu


5A Kerstboom

In een buurt waar de Dappermarkt op de eerste plaats staat verdienen de bewoners voor al die drukte een kerstboom op het Dapperplein of bij de Eerste van Swindenstraat.

5B Bloembakken in de Dapperstraat

In de Dapperstraat kunnen geen geveltuintjes of plantenbakken geplaatst worden vanwege de markt. Bloembakken aan de lantaarnpalen zoals in de Linnaeusstraat geven de Dapperstraat een vrolijker aanzien, vooral na het afbreken van de markt, wanneer de straat er wat treurig uitziet.

Cluster 6: Buurtdocumentatie


6A Videofilm Bewoners aan het Stuur

Een videofilm van professionele kwaliteit, lengte 30 - 50 minuten brengt de initiatieven i.h.k.v. Bewoners aan het Stuur in beeld, motivatie van initiatiefnemers met relatie tot hun omgeving als centraal punt. Een portret van de Dapperbuurt aan de hand van betrokken bewoners, hun verhalen en ideeën. Na try-outs officiële vertoning in een theater en in de buurt. Tenslotte wordt een DVD gemaakt (oplage 1000) die geïnteresseerden gratis of voor kostprijs kunnen verkrijgen.
Reageer