Partij van de Arbeid

Aanvullende vragen van de leden Heerts en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en Defensie

over de rol van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) bij het ondervragen van huurlingen


* Herinnert u zich de op 16 februari 2009 ingezonden vragen gesteld door de leden Heerts en Eijsink over de rol van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) bij het ondervragen van huurlingen?


* Kan de Kamer, desnoods vertrouwelijk, worden geïnformeerd over het al dan niet bestaan van één of meerdere onderzoeken die de MIVD thans zelf, dus onafhankelijk van de KLPD en/of Landelijk Parket, uitvoert naar betrokkenheid van Nederlanders bij oorlogsmisdrijven in Kroatië tussen 1991 en 1999?


* Is/zijn er in het kader van betrokkenheid van Nederlanders bij acties in Kroatië tussen 1991 en 1999 ooit (een) ambtsbericht(en), in welke vorm dan ook, verschenen van de AIVD of MIVD? Zo ja, kan de Kamer hier inzage in krijgen?


* Kan de Kamer, indien er sprake is van één of meerdere lopende onderzoek(en), tevens vertrouwelijk worden geïnformeerd over de aard en strekking van dit/deze onderzoek(en)? Zo nee, waarom niet?


* Indien er sprake is van een eigen, onafhankelijk onderzoek van de MIVD, worden in dat geval de resultaten van dit onderzoek wel beschikbaar gesteld aan het Landelijk Parket?


* Door welk land, persoon of instantie zijn de beschuldigingen tegen Nederlanders geuit ter zake van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven in Kroatië? Welk(e) van deze beschuldiging(en) vormde voor het Landelijk Parket aanleiding zelf een onderzoek te starten?


* Kunt u alsnog de vraag beantwoorden hoe, mocht de commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) besluiten dat de MIVD niet volgens geldende richtlijnen heeft geopereerd, betrokkenen hiervan op de hoogte worden gesteld?