GAIA

#GAIA feed


___________________

Nieuwsbericht © GAIA

16 mei 2009

Het schandaal van Cirque de Paris

In Halle lieten ze een dood veulen achter en een hoop troep. Ook in Beersel, Sint-Agatha-Berchem en Ternat belogen en bedrogen ze de respectieve gemeentebesturen en de eigenaars van de standplaatsen. Overal hingen ze affiches zonder toestemming en reden ze, alweer zonder toestemming, rond met leeuwen. Ook in Ternat lieten ze hun vuilnis achter. Overal lappen ze de wettelijke dierenwelzijnsnormen aan hun laars. Cirque de Paris: een zootje oplichters, die zich aan god noch gebod houden.

Geen wettelijk verplichte buitenverblijven voor de leeuwen, lama's, kamelen, buffels en paarden en pony's. Binnenverblijven (veel) te klein. Geen wettelijk verplicht stro op de vloer, geen verplichte zandbak voor de lama's. De meeste dieren staan buiten vastgeketend aan een paal of aan een vrachtwagen, wat strikt verboden is. In Sint-Agatha-Berchem zag GAIA opgehoopte drek in een binnenkooi van de leeuwen. De dieren stonden in hun eigen uitwerpselen. In Sint-Agatha-Berchem zag een buurtbewoner hoe ze een lama van de vrachtwagen afklopten. In Halle vond de eigenaar van de standplaats een dood veulen dat Cirque de Paris had achtergelaten.

In Halle, Beersel en Ternat hadden ze de burgemeesters wijs gemaakt dat ze geen (wilde) dieren bij zich hadden en stelden ze zich voor als een kindercircus met enkel clowns. In Halle tapten ze zonder toestemming elektriciteit en water af van de gemeente en dreigden ze de plaatselijke overheid af. Ze hingen overal affiches op, ook weer zonder de minste toestemming. Maar de enige gemeente die hen effectief buitenwerkte, was Drogenbos.

GAIA riep de betreffende gemeenten op om preventieve maatregelen uit te werken en krachtdadig op te treden tegen dat soort maffiacircussen. In Halle zaten we hierover met de burgemeester, schepenen, milieuambtenaren en politie rond de tafel.

"Ik leef alle wetten na," tierde de `circusdirecteur' tegen een VTM-cameraploeg, "in tegenstelling tot die terroristen", wees hij in de richting van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die op uitnodiging van VTM en radio1 over de mistoestanden naar Ternat was afgezakt. Nochtans had het circus de meeste dieren opgesloten in vrachtwagentrailers, met de luiken dicht. Een aantal dieren was nog vastgeketend. Ook de inspectie van de FOD Dienst Dierenwelzijn van minister Onkelinx had eerder in Sint-Agatha-Berchem inbreuken vastgesteld, maar hield het bij een waarschuwing, die niet de minste indruk maakte op de circusbende. In Ternat waakte de lokale politie over de veiligheid van de GAIA-voorzitter. Maar het circus dat zowat met alles in overtreding bleek, bleef gewoon staan.

"We keren terug naar Frankrijk," verklaarde de circusdirecteur. De zoveelste leugen: nadat ze in Liedekerke geen toestemming kregen, trokken ze de taalgrens over, meer bepaald naar Florennes bij Namen.

"Zolang de overheid laat begaan en zich laat intimideren door dit soort mafia, voelen dergelijke circusbendes zich almachtig," reageert Michel Vandenbosch. "Erger nog, niet krachtdadig optreden werkt als een magneet op piratencircussen, die zodoende het signaal krijgen dat zij het voor het zeggen in de steden en gemeenten waar ze neerstrijken."