Gemeente Brummen


Gemeente spoot preventief tegen eikenprocessierups

(Oorspronkelijke publicatie datum: 15-05-2009)

Op donderdag 14 mei heeft een gespecialiseerd bedrijf in opdracht van de gemeente Brummen met een biologisch middel gespoten tegen de eikenprocessierups. Dit is uitgevoerd enkele openbare plaatsen in onze gemeente waar veel mensen langskomen en waar overlast wordt verwacht. Reden om juist op deze plaatsen eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken. Op basis van ervaringen in voorgaande jaren is preventief bestreden bij eikenbomen aan de Engelenburgerlaan, de Burgemeester de Wijslaan en de Zutphensestraat in Brummen en de Coldenhovenseweg/hoek Stuijvenburchstraat in het centrum van Eerbeek.

Veilig middel
Net als afgelopen jaar heeft het gemeentebestuur besloten om de eikenprocessierups op enkele locaties preventief te bestrijden. Dat betekent dat op bekende overlastlocaties een biologisch bestrijdingsmiddel wordt ingezet. Het middel heet Xentari en wordt veelvuldig gebruikt bij het bestrijden van rupsen op groente en fruit. Dit middel is volstrekt veilig voor mens en dier en richt zicht specifiek op rupsen. De preventieve bestrijding heeft het afgelopen jaar goed gewerkt. Op de gespoten locaties zijn nauwelijks rupsen aangetroffen terwijl op niet behandelde bomen de nodige nesten aangetroffen zijn.

Op basis van de ervaringen van de voorgaande jaren is er preventief bestreden bij eikenbomen aan de Engelenburgerlaan, de Burgemeester de Wijslaan en de Zutphensestraat in Brummen en de Coldenhovenseweg/hoek Stuijvenburchstraat in het centrum van Eerbeek. Dit zijn (openbare) locaties waar veel mensen langs komen. Dit jaar zijn alle eiken aan de Zutphensestraat tussen het centrum van Brummen en de Windheuvelstraat ook gespoten. Dit wordt gedaan omdat het hier om een belangrijke fietsroute voor de schooljeugd gaat. Bovendien zijn er het afgelopen jaar veel rupsen bestreden op de eiken langs deze route.

Bestrijding in de komende periode.
In de periode dat de eikenprocessierups daadwerkelijk voor overlast kan gaan zorgen (grofweg de periode van eind mei tot met juli), wordt de rups eveneens bestreden. Dit gebeurt door de rupsen met een grote stofzuiger op te zuigen of door middel van handmatig verwijderen van de nesten. Mocht u de eikenprocessierups in uw eigen woonomgeving signaleren. Neem dan contact op met de gemeente, afdeling Beheer telefoonnummer (0575) 56 82 33. De gemeente bestrijdt overigens alléén eikenbomen op gemeentelijk grondgebied (laan- en straatbomen). Burgers die de rups in hun eigen eikenboom signaleren, zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.

Meer weten?
Op de speciale projectpagina vindt u een informatiefolder over de rups en over het preventieve bestrijdingsmiddel dat is gebruikt. Ook staan er links naar landelijke informatiesites. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Milieuklachten- en informatiecentrum van de provincie Gelderland, telefoon (026) 359 99 99. Ook kunt u terecht op de volgende twee websites: www.minlnv.nl/eikenprocessierups en www.gelderland.nl (milieuloket).