Museon Den Haag

15 mei 2009

Museon geeft genuanceerd beeld van Arabische wereld in expositie

`Al-Arab, 1001 verhalen over de Arabische wereld' Vanaf 15 mei 2009 is nu in het Museon in Den Haag de vernieuwde, permanente expositie Al-Arab, 1001 verhalen over de Arabische wereld te zien. Al-Arab betekent Arabisch of de Arabische mens. De Arabische wereld staat op dit moment sterk in de aandacht. Het Museon wil met deze tentoonstelling de nadruk leggen op het rijke en veelkleurige culturele palet van deze wereld.

de Arabische wereld
Al-Arab geeft een gevarieerd beeld van de eeuwenoude Arabische cultuur. Waar ligt die wereld? Het gaat om 22 landen, grofweg in een halve cirkel om het zuiden en het oosten van de Middellandse Zee heen gelegen, waarin bij elkaar zo'n 300 miljoen mensen wonen. De bezoekers van Al-Arab zijn reizigers, die onder leiding van de Marokkaans-Nederlandse schrijver en journalist Fouad Laroui, door de Arabische wereld worden geleid. Hij gaat terug in de geschiedenis, maar doet ook verslag van hedendaagse gebeurtenissen. Wie vermoeid raakt, neemt plaats op het bed van Sjahrazaad en kan luisteren naar één van de beroemde verhalen uit `Vertellingen van 1001 nacht'. Om deze centrale plek heen zijn presentaties te zien met voorwerpen, foto's en teksten over de Stad, de Moskee, het Badhuis en de Woestijn.

de Stad
De expositie vertelt over de functie van de stad in de Arabische wereld. Steden als Alexandrië, Cairo, Bagdad en Damascus zijn, evenals het nieuwere Abu Dabi en Dubai, knooppunten van handel en wetenschap, bron van verhalen en schone kunsten. We nemen als voorbeeld een kijkje in Damascus, een van de oudste steden ter wereld. Bewonder de waterpijpen maar ook de digitale koran.

de Moskee
Hoe groots en bewerkt een moskee ook is, het is simpelweg een plek om te bidden. De bezoeker krijgt een idee over de verschillende ruimten in de moskee en een vrolijke kinderposter geeft instructies over het rituele wassen voordat je gaat bidden. Een antieke preekstoel uit Pakistan laat zien hoe de islam ook buiten de Arabische wereld vorm krijgt. Er zijn voorwerpen met betrekking tot de islam, amuletten met Koranteksten en `handjes van Fátima' in alle vormen en maten.

het Badhuis
Hoewel veel Arabische huizen gewoon badkamers hebben blijft de hamam, het badhuis, populair. Het is de ideale plek om je rustig te wassen, te epileren, te laten masseren, en tegelijkertijd afspraken te maken en te discusieren. Vrouwen kunnen er bovendien hun ideale schoondochter uitzoeken en bekijken. De tentoonstelling toont allerhande toiletgerei en cosmetica. En muilen met hoge hakken zoals de vrouwen die graag dragen in de hamam want je weet maar nooit of er onder de vloer van het badhuis kwaaie geesten huizen. Die zijn immers dol op water en afvoerputjes.

de Woestijn
Meer dan de helft van de Arabische wereld bestaat uit woestijngebied. De woestijn is de bakermat van de islam maar ook van de poëzie, een van de belangrijkste kunstvormen van de Arabische wereld. Daarom hangen overal gedichten op de tentoonstelling: over kruiden, kamelen en over een koffiepot. Koffie, heel sterk en drabbig en gekruid met kardemom is in de woestijn het symbool van gastvrijheid.

educatie en activiteiten
Naast de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen. Voor het programma van speciale activiteiten en evenementen kan de website van het museum worden geraadpleegd. Kijk onder `activiteiten' en `educatie'.

samenwerking
De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. Aramco Overseas Company b.v.

Museon
In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.