Gemeente Andijk


* Alcoholvrijafscheid van de basisschool

Alcoholvrijafscheid van de basisschool

Doe mee aan de wedstrijd voor een alcoholvrij afscheidsfeest! Op alle basisscholen breekt de periode van het afscheid van groep 8 aan. Een mijlpaal voor leerlingen, ouders en de school. Maar ook een nieuwe start.
Na de vakantie naar de middelbare school. De GGD Hollands Noorden en Brijder verslavingszorg organiseren met het Trimbos-instituut de actie `Het grootste feest van Nederland'! Om ouders te ondersteunen bij het houden van alcoholvrije afscheidsfeestjes.

Gaat uw kind van de basisschool?
Het afscheid van de basisschool is een spannende en leuke periode. De school organiseert het officiële afscheid. Vaak geven kinderen zelf ook een feestje voor hun vrienden. Met of zonder hulp van ouders. Maar willen ze bij deze feestjes alcohol drinken? En geven ouders daar toestemming voor?
`Niet doen', adviseren GGD Hollands Noorden en Brijder Verslavingszorg aan ouders. Op tijd de regel stellen `geen alcohol tot ten minste 16 jaar' stelt het maken van een start met het drinken van alcohol uit. Afspraken maken met andere ouders van leeftijdgenootjes over het stellen van deze regel helpt hierbij. Groep 8 kinderen voelen zich best groot, maar voor alcohol zijn ze echt te jong. Dat duidelijk maken voorkomt veel discussie, ook later in de puberteit. Kies daarom voor alcoholvrije feestjes. Nu en op de middelbare school.

Kinderen drinken nog steeds jong, te vaak en te veel Hoewel het gelukkig geen gewoonte is, drinken de nodige kinderen al op 11- 12 jaar voor het eerst.
In West-Friesland heeft 8 procent van de 12-jarigen al eens alcohol gedronken, waarvan de helft overmatig. Op 14-jarige leeftijd heeft 52 procent van de West-Friese jongeren al eens alcohol gedronken, waarvan bijna dertig procent overmatig.
Nederlandse jongeren tussen 12 en 17 jaar drinken gemiddeld 7 glazen per week. In 2007 zijn 300 kinderen van 14 - 15 jaar met een alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Alleen al in West-Friesland waren dat er afgelopen jaar 25.
Maar alcohol is ongezond tijdens de groei. De hersenen ontwikkelen zich minder goed. Dat heeft invloed op de schoolprestaties. Jongeren die drinken blijken tijdens het uitgaan vaker slachtoffer of dader te zijn van agressief gedrag. En de kans op verkeersongelukken neemt toe. Ook lopen jongeren door alcoholgebruik meer risico op onveilig vrijen.

Een wedstrijd voor groep 8
Ouders van groep 8 kunnen met school meedoen aan `Het grootste feest van Nederland!', de landelijke wedstrijd voor het geven van alcoholvrije afscheidsfeestjes. Een school kan alleen winnen met steun van de ouders. Hoe meer ouders meedoen, hoe meer kans op de hoofdprijs van EUR 2.500 voor de school en het afscheid. Bovendien stellen in West-Friesland de partijen die zijn betrokken bij het project de West-Frisse Jeugd een extra prijs beschikbaar van EUR 250 voor het afscheid.

Ouders kunnen zich van 18 mei t/m 18 juni aanmelden op www.alcoholinfo.nl bij Het grootste feest van Nederland. Mits de school zich ook heeft ingeschreven. Alle ouders die meedoen ontvangen de nieuwste recepten voor alcoholvrije drankjes. Op 22 juni is bekend welke school gewonnen heeft. Tot die tijd kunnen ouders en kinderen alvast oefenen met cocktails shaken. Alcoholvrij natuurlijk!

Tips voor ouders

- Blijf consequent en maak geen uitzondering voor bijzondere gelegenheden

- Stel de regel `niet drinken tot tenminste 16 jaar'
- Doe het op tijd, voordat een kind 11- 12 jaar is
- Leg uit waarom voor kinderen niet drinken belangrijk is
- Informeer ook bij andere ouders; stellen zij ook deze regel?
- Als alle ouders deze regel stellen is het makkelijker voor kinderen én ouders

- Zet een trend en stem af met andere ouders

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |