KNHS


Nederlandse springequipe vertrekt van vierde startpositie 15 mei 2009
Albert Zoer - Uraya

LA BAULE (KNHS) - De première van de Meydan Nations Cup vindt plaats in de Franse badplaats La Baule, iets ten westen van St. Nazaire aan de westkust. Bondscoach Rob Ehrens van Nederland lootte de vierde startpositie in een veld van tien landen. In de landenwedstrijd, die morgen wordt verreden, bijt voor Nederland Angelique Hoorn (Wanneperveen) met de onder andere door het KWPN goedgekeurde dekhengst Blauwendraad's O'Brian het spits af, gevolgd door Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze. Albert Zoer (Echten) brengt Sam (v. Calvados) aan de start, terwijl Marc Houtzager gezeten op de weer door het KWPN in liefde opgenomen dekhengst Opium VS (v. Polydor) als laatste van start gaat.

Op de eerste dag van het CSIO van La Baule braken de Nederlandse ruiters geen potten. Albert Zoer werd met weer een nieuwe troef, de merrie Uraya (v. Farmer) vierde in de openingsrubriek en dat was de enige klassering van een Nederlandse ruiter temidden van prijswinnaars. Hoorn was dicht bij een topklassering met Blauwendraad's OBrien in een 1.50 m. rubriek, maar de nu op een hackemore gereden hengst werd net iets te vlak op de laatste hindernis, waardoor een foutje werd gemaakt en Angelique slechts een plaats veroverde temidden van 'de rest'. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), de kersverse Nederlands kampioen, die eerder op de dag met Van Grunsven Simon (v. Mr.Blue) 16e werd en daarmee 75 euro verdiende, zadelde Van Grunsven Whisper om zich te plaatsen voor de Grote Prijs van zondag. De combinatie kreeg een heel licht foutje, waardoor het nu al uitgesloten lijkt dat de ruiter in die Grote prijs van start kan gaan.

De Meydan Nations Cup kent als opvolger van de Samsung Super League ten opzichte van vorig jaar een aantal wijzigingen, die een stempel drukken op alle wedstrijden van het concours in La Baule. Zo is het aantal deelnemende landen van acht opgevoerd naar tien, waardoor het aantal starters is opgelopen naar 40. Daarnaast zijn er ook nog individuele starters, waardoor bijna iedere startlijst een deelnemersaantal kent dat de zestig ruiters teboven gaat. De eerste wedstrijd in La Baule duurde dan ook maar liefst 2,5 uur. Na de eerste manche van de landenwedstrijd mogen slechts de beste acht landen terugkomen voor de tweede ronde. En de twee landen die afvallen krijgen geen punten voor het eindklassement. De twee landen die onderaan staan na de laatste wedstrijd van het seizoen in Dublin zullen degraderen.
"Wij zijn niet gelukkig met de gehele gang van zaken. Wij hebben het afgelopen jaar telkenmale overlegd hoe wij de veranderingen in de landenwedstrijd zagen, maar de FEI heeft gemeend om alle adviezen van de bondscoaches naast zich neer te moeten leggen. Wij wilden niet meer dan acht landen aan de start, wij wilden vijf ruiters mee kunnen nemen en we waren voorstander van een finale met dubbele punten, omdat daardoor de finale een extra spannende dimensie kreeg", aldus Rob Ehrens, die tot zijn eigen grote verrassing en die van zijn collega chefs op een persconferentie werd geconfronteerd met de vraag van de FEI in La Baule wat men graag anders zou willen zien in de opzet van deze wedstrijdenreeks.

De naamgevende sponsor van deze Nations Cup competitie Meydan blijkt een project te zijn dat werd opgericht door Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, de echtgenoot van Prinses Haya, de voorzitter van de FEI. Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum is de heerser over Dubai en premier van de Verenigde Arabische Emiraten en hij lijkt met dit project zijn echtgenote te hulp te zijn geschoten als sponsor van deze wedstrijdreeks. Prinses Haya maakte vorig jaar duidelijk dat in iedere landenwedstrijd maar liefst 300.000 euro aan prijzengeld te verdelen zou moeten zijn. De sponsor die zij op het oog had (Emirates Airlines) haakte op het laatste moment af, waardoor de prinses met lege handen dreigde komen te staan. Daarop besloot de Sheikh zijn echtgenote te hulp te schieten en toverde hij Meydan uit zijn hoge hoed. Meydan City moet in 2010 in Dubai zijn deuren openen en omvat naast allerlei accommodaties voor de hippische sport ook een enorme renbaan, een shopping centre en nog veel meer. Op haar website www.meydan.ae wordt dit project omschreven als 'the most important new business, sporting and livestyle destination in Dubai'. Het meest opvallende van dit project is misschien wel dat men dit centrum vanuit de Dubai Creek niet alleen ook per boot kan bereiken, maar ook kan doorkruizen.

De eerste manche van de landenwedstrijd begint vrijdag om 15.15 uur. De tweede manche zal beginnen om 17.00 uur, waardoor ongeveer rond 18.15 uur de uitslag bekend is.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Prix Echo (1.35-1.45 m):


1) Guy Williams (Eng) - Belinka van het Overlede Goed - 0 / 59.80
2) Roger-Yves Bost (Fra) - Kokoboy Latour - 0 / 60.71
3) Abdullah Al Marie (UAE) - Vallee d'Alezan - 0 / 61.57
4) Albert Zoer (Echten) - Uraya (v. Farmer) - 0 / 62.27 16) Jeroen Dubbeldam (Weeselo) - BMC Van Grunsven Simon (v. Mr.Blue) - 0 / 76.27

Foto Albert Zoer met Uraya door: Remco Veurink, www.melissen.net en www.jmint.eu