Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Sport brengt mensen bij elkaar

Sport brengt mensen bij elkaar

Toespraak, 15 mei 2009

Samen met minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en Frank Rijkaard deed staatssecretaris Bussemaker donderdag 14 mei 2009 de aftrap van een voetbalproject in Hillbrow, Johannesburg, Zuid-Afrika. In haar toespraak onderstreepte Bussemaker de kracht van sport.

Dames en heren,

Net als mijn collega ben ik blij hier te zijn. Want sinds mijn aantreden als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, geloof ik in de kracht van sport. En die kracht wordt met dit `Het Youth development program' volledig ingezet.

Sport het brengt mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar. Hier in Hillbrow maken jullie met dit project sport beschikbaar voor iedereen. Het is een unieke kans voor iedereen die mee doet. Jullie dragen bij aan de ontwikkeling van jonge mensen. Ik citeer: `Empowering young persons with requisite skills and, of course, evaluate progress made in the transformation of sport in particular, but also of society in general.'

Sport heeft positieve effecten op belangrijke zaken in het leven: een goede gezondheid, de mogelijkheid mee te doen in samenleving zowel jongens als meisjes.
Sport is leuk om te doen, daagt je uit je grenzen te leren kennen en je te ontwikkelen. Ook helpt het bij de ontwikkeling van wijken. Jongeren die zich actief met sport bezig houden, zullen zich minder vervelen, op straat rondhangen of zich met criminaliteit bezighouden.

Kinderen spelen en sporten met elkaar en zorgen daarmee voor verbinding en cohesie. Ook in Nederland zetten we sport in om die doelen te bereiken.

Elke jongere die door dit programma uit de criminaliteit of van de drugs afblijft, en elke jongere die zich door dit programma bewust wordt van het gevaar van aids/HIV beschouw ik als een succesverhaal. En niet alleen tussen nu en het WK in 2010, nee ook tot ver na 2010! Laten we voor veel succesverhalen zorgen!

Wij zijn blij dat Nederland daarbij een handje kan helpen. Via dit project, dat een goede samenwerking van verschillende partners laat zien om samen de kracht van sport te laten gelden. Ik vind het fantastisch dat bijvoorbeeld ook onze nationale voetbalbond meedoet met dit geweldige project en voormalige voetbalprofs inzet zoals Frank Rijkaard.

Ik ben zelf nog in gesprek met de Cruyff foundation en de KNVB, om te kijken of we een multifunctioneel Cruyff Court kunnen laten aanleggen. Dit vereist samenwerking. Ook met lokale partijen. Zij onderzoeken of gekwalificeerd en gevarieerd sportaanbod mogelijk is en of gekwalificeerde sportleiders/trainers beschikbaar zijn. Zodat er een plek ontstaat, waar niet alleen gevoetbald kan worden, maar juist ook andere sporten beoefend kunnen worden. Een multifunctioneel court dus, voor jongens én voor meisjes.

Ik hoop dat we dit samen kunnen realiseren en dat er nog voor het WK 2010 een veldje kan worden aangelegd. Zodat het daarna nog lang gebruikt kan worden en kan bijdragen aan verbinding tussen mensen.

Ik zei het al, ik geloof in de kracht van sport! En ik ben zeker niet de enige. Het was oud-president Nelson Mandela die eens zei: "Sport has the power to change the world. It has the power to inspire. It has the power to unite people in a way that little else does. Sport can awaken hope where there was previously only despair."

En daarmee sluit ik af. Veel succes!