Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 15 mei 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de Vlaamse strategienota duurzame ontwikkeling hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de inhoudelijke fiches van de operationele projecten en aan het Vlaams ontwerp-implementatieplan voor Educatie voor Duurzame Ontwikkeling 'Leren voor een leefbare toekomst'. Over deze beslissing wordt advies gevraagd aan de SERV, de MiNa-Raad, de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en de middenveldorganisaties die meewerkten aan de strategienota duurzame ontwikkeling.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De SERV ressorteert onder het sectoraal akkoord 2008-2009 voor het Vlaamse overheidspersoneel, waarin op 1 januari 2009 een lineaire baremieke verhoging van 2% werd voorzien. De personeelsleden van de SERV beschikken over een eigen personeelsstatuut. Om het toepassen van de maatregel uit het sectoraal akkoord mogelijk te maken, wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief het organiek reglement tot vaststelling van de regeling rond het personeel van de SERV.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Overheid en de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) goed over het convenantenbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking tijdens de periode van 1/1/2009 tot 31/12/2011. Tegelijk kent ze een subsidie van 173.000 euro toe aan de vzw VVSG, als tegemoetkoming in de kosten van de ondersteuning van het convenantenbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking tijdens de periode 1/1/2009 tot 31/12/2009.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit dat de wijze vaststelt waarop personeelsleden van de federale ministeries overgaan naar de Gemeenschaps- en Gewestregeringen en naar het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. De Vlaamse Regering stemde al eerder in met een eerste wijziging die de procedure voor de overheveling van personeelsleden regelde. De huidige wijziging beoogt het koninklijk besluit aan te passen aan de nieuwe regelgeving, de terminologie en de loopbaanhervorming bij de federale overheid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Op 18 juli 2008 heeft de Vlaamse Regering het decreet over het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer bekrachtigd en afgekondigd. Elektronisch bestuurlijk gegevensverkeer resulteert in een grotere efficiëntie en effectiviteit in de dienstverlening door de overheid. Hierin passen de principes van eenmalige gegevensopvraging, authentieke gegevensbronnen en maximale gegevensdeling tussen administraties. Nu keurt ze, na advies van de Raad van State en van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, definitief het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed samen met het besluit dat de opdrachten en de manier van aanwijzing bepaalt van de veiligheidsconsulenten. Die moeten waken over de informatieveiligheid met als doel schade te voorkomen die enerzijds de goede werking van de informatiesystemen kan aantasten en anderzijds de privacy van de betrokkenen kan schenden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent bijna 2 miljoen euro toe aan de vzw APOPO voor het Mine Action Plan Mozambique Gaza Province 2009-2013. APOPO staat voor 'antipersoonsmijnen ontmijnende productontwikkeling'. De vzw is opgericht met het doel een goedkope methodologie te ontwikkelen voor de efficiënte detectie van landmijnen. Ze maken hiervoor gebruik van een combinatie van mechanische middelen, manuele ontmijners en biosensoren (hamsterratten).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het Logiesdecreet. Het Logiesdecreet machtigt de Vlaamse Regering om specifieke modaliteiten voor toeristische logies vast te leggen, zoals onder andere de indeling in (sub)categorieën, exploitatievoorwaarden, classificatienormen voor comfort en toezicht en controle.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits
De gebrekkige waterafvoercapaciteit van het Benedenschijn maakte de omgeving van Ekeren en Merksem zeer overstromingsgevoelig. Enkele ingrepen verminderden de kans op wateroverlast al gevoelig, en de nu geplande grote infrastructuurwerken rond Antwerpen maken het mogelijk de waterhuishouding van het Benedenschijn grondig te herbekijken. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de globale oplossing voor de toekomstige waterhuishouding van het deelbekken Benedenschijn, en neemt kennis van de krachtlijnen en van de afsprakenmatrix tot verdeling van de verantwoordelijkheden. De ministers bevoegd voor havenbeleid en leefmilieu zullen de vereiste samenwerkingsovereenkomsten laten opstellen, de minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal toezien op het stedenbouwkundig realiseren van de globale oplossing en de herbestemmingen daarvoor opnemen in een GRUP, zodra alle gegevens hiervoor beschikbaar zijn.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Bert Anciaux en minister Veerle Heeren
Na advies van de Vlaamse Jeugdraad, de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het verdrag van de Raad van Europa over de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. Het verdrag wil de seksuele uitbuiting en het seksueel misbruik van kinderen voorkomen en bestrijden; de rechten van de kinderen die er het slachtoffer van geworden zijn, beschermen; en nationale en internationale samenwerking bevorderen in de strijd tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Bert Anciaux
Iris Van Riet wordt met ingang van 1 juni 2009 benoemd tot secretaris van de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Bert Anciaux
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voordracht van de dertien onafhankelijke deskundigen voor de jury van 'Culturele Hoofdstad van Europa 2015'. In 2015 kunnen een Belgische en een Tsjechische stad deze titel verkrijgen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
In het kader van het decreet over de gebruikerscompensatie bij bestemmingswijzigingen, overdrukken en erfdienstbaarheden tot openbaar nut hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit dat het kader vaststelt voor de gebruikerscompensatie. Zo worden de regels voor de berekening van de compensatie bepaald en de aanvraagprocedure uitgewerkt. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de coördinatie van de decreetgeving op de ruimtelijke ordening, de zogenaamde Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat Lommel-Ham-Tessenderlo' in Lommel, Hechtel-Eksel, Balen, Ham en Tessenderlo.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Oostende'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Met het oog op adviesaanvraag aan de Raad van State beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Op- en afrittencomplex A10/E40 - N44 te Aalter'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Bea Kayaerts wordt met ingang van 1 juni 2009 benoemd tot secretaris van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening
- Onroerend Erfgoed (SARO).

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie voor landschapszorg van telkens 173.000 euro toe aan Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Regionaal Landschap Lage Kempen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, van de Vereniging van Vlaamse Provincies en/of van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO), opnieuw principieel een aantal besluiten goed. Die betreffen onder meer de vaststelling van de deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening; de aanwijzing van de werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang en de regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester; de regeling van sommige onderdelen van de administratieve beroepsprocedure voor stedenbouwkundige of verkavelingsvergunningen; de stedenbouwkundige attesten, projectvergaderingen en planologische stedenbouwkundige inlichtingen; en de declaratieve attestering van het bestaan, het niet-bestaan en het verval van het woonrecht. Over al deze besluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot aanduiding van de adviesinstanties in functie van het watersysteem bij voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen en gemeentelijke plannen van aanleg. Hiermee beoogt ze een sluitende en gelijkvormige regeling voor de adviesverlening in functie van het watersysteem te realiseren. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid zal een handleiding opstellen voor adviesverleners. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat het boekhoudplan vaststelt voor de gemeenschappen, gewesten en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, mits bepaalde aanpassingen in het ontwerp. In afwachting van deze aanpassingen zal de Vlaamse Regering het ontwerp niet toepassen op de boekhouding van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest en vraagt ze de federale overheid om het overleg verder te zetten in de Commissie van de openbare comptabiliteit.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse Regering, na adviezen van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Vereniging van Vlaamse Provincies, het besluit dat de meldingsplichtige handelingen vaststelt en hun indienings- en betekeningswijze regelt principieel goed. Het gaat over handelingen waarvoor geen vergunningsaanvraag nodig is en waarvoor enkel een melding volstaat. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en na advies van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Vereniging van Vlaamse Provincies en de Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen en van de werken, handelingen en wijzigingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Om aangesteld te kunnen worden als stedenbouwkundig ambtenaar, moet een ambtenaar houder zijn van een diploma ruimtelijke ordening. Zonder dit diploma kunnen ambtenaren ook worden aangesteld als ze voor 1 juli 2006 werden aangesteld als gewestelijk planologisch ambtenaar, als gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar of als gemachtigde ambtenaar zoals vermeld in het decreet ruimtelijke ordening. Een ruimere groep van ambtenaren, die voor deze regeling ook in aanmerking kwam op grond van kennis en ervaring, kan zich hierdoor niet langer kandidaat stellen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit dat de voorwaarden vaststelt om aangesteld te worden als ambtenaar van ruimtelijke ordening, zodat alle ambtenaren kunnen aangesteld worden als stedenbouwkundig ambtenaar als ze op 1 mei 2000 beschikten over 6 jaar relevante en nuttige ervaring. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist, tot slot van alle rekeningen en engagementen van deze legislatuur, een kapitaalverhoging van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) met 182 miljoen euro door te voeren. De principes van een dividendbeleid worden in het samenwerkingsakkoord met PMV opgenomen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de uitvoeringsmodaliteiten regelt in verband met de herfinancieringsgaranties en de doorbetalingsverbintenissen voor openbaar vervoerprojecten die via PPS worden gerealiseerd. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV en de Mobiliteitsraad van Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist het project Brabo 2 verder uit te werken. Ze keurt tegelijk de samenvattende projectfiche Brabo 2 (met daarin de tweede fase van de Leien, het Operaplein, de tram tot Ekeren met heraanleg van de Noorderlaan en de tramontsluiting van het Eilandje), het studierapport 'Behoud/verwijderen Hardenvoortviaduct', de afbraak van het Hardenvoortviaduct, de financiering van de aankoop van 21 trams en de financiële implementatie van het gehele project goed.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits
Op diens verzoek wordt Géry Vanlommel eervol ontslag verleend als regeringsafgevaardigde bij de Vlaamse Milieuholding nv. Hij wordt vervangen door Luc Goeteyn.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de vakorganisaties en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met het agentschapsspecifieke personeelsstatuut van de VDAB. Het wijzigingsbesluit regelt de verankering van het sectoraal akkoord 2008-2009 voor wat de verhoging van de agentschapsspecifieke salarisschalen betreft.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de oprichting van een coördinatieplatform voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) goed. Het coördinatieplatform zal de ruimtelijke beleidsopties binnen het VSGB coördineren en opvolgen, zorgen voor de algemene communicatie over de acties in het VSGB, studies initiëren en middelen bepleiten voor de noodzakelijke investeringen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 1,7 miljoen euro aan de Katholieke Universiteit Leuven, voor de werking van het universitair steunpunt gelijke onderwijskansen (Steunpunt GOK) in 2009. Het Steunpunt GOK realiseert activiteiten op het vlak van onderzoek, vorming en materiaalontwikkeling rond de inhoudelijke thema's van het ondersteuningsbeleid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met het bevoegde Sectorcomité en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de opvangcentra. Naast een aantal technische wijzigingen wordt de capaciteit in het opvangcentrum van Koksijde uitgebreid van 55 naar 75 bedden. De erkenning en financiering van het opvangcentrum in Neder-Over-Heembeek wordt met terugwerkende kracht geregulariseerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Volgens het decreet volwassenenonderwijs mogen de Centra voor Basiseducatie en de Centra voor Volwassenenonderwijs in hun opleidingsaanbod enkel opleidingsprofielen hanteren die zijn goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Deze hecht daarom nu, na onderhandelingen met de sociale partners, haar principiële goedkeuring aan twee nieuwe opleidingsprofielen voor de studiegebieden mechanica-elektriciteit, namelijk computeroperator en netwerktechnicus. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het decreet leren en werken moet de Vlaamse Regering uitvoeringsbepalingen vastleggen rond onder andere de referentiekaders, het geactualiseerde opleidingsaanbod, de modulaire structuur van de geactualiseerde opleidingen en de doelen voor de beroepsgerichte vorming. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel het uitvoeringsbesluit van dit decreet. Het gaat om een aantal technische bepalingen in de sectoren bouw, decoratie en hout. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 171.500 euro subsidie toe aan de inloopteams voor de organisatie van ouderbijeenkomsten rond kleuterparticipatie. De subsidie kadert in de realisatie van de acties '(Maatschappelijk kwetsbare) ouders informeren over en sensibiliseren voor het belang van het (kleuter)onderwijs'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de VlOR hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het nieuwe Afsprakenkader Nederlandse Tweede Taal (NT2).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Met het oog op onderhandelingen met de vakorganisaties hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de globale puntenenveloppe in het secundair onderwijs. Het besluit bevat enerzijds de berekeningswijze van de verschillende componenten van de puntenenveloppe en anderzijds de wijze van aanwending van de punten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit dat de criteria, voorwaarden en regels vastlegt voor subsidies ter ondersteuning van het beleid van evenredige arbeidsdeelname en diversiteit (EAD). Het gaat om enkele bijsturingen rond de inzet van instrumenten en enkele wijzigingen in de regelgeving. Daarnaast kent de Vlaamse Regering subsidies toe voor de uitvoering van 17 structurele projecten in 2009 van de sociale partners en de eigen organisaties van kansengroepen en subsidies voor 5 Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden (ERSV) voor de inzet van 13 projectontwikkelaars Leeftijd en Werk.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet van 1,3 miljoen euro dat de uitgaven moet dekken voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering verklaart de functie van administrateur-generaal van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming vacant met ingang van 1 mei 2009. Ze keurt tegelijk de functiebeschrijving goed en duidt het selectiebureau aan voor de werving. Tot de aanstelling van de titularis wordt Ludy Van Buyten, secretaris-generaal van het departement Onderwijs en Vorming, aangesteld om de functie waar te nemen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de inhaalbeweging voor de schoolinfrastructuur keurt de Vlaamse Regering principieel een drietal besluiten goed. Een eerste besluit betreft de waarborgen voor de DBFM-vennootschap die zal instaan voor de werken en beoogt om een aantal onduidelijkheden en lacunes weg te werken uit een oud besluit ter zake. Hierbij wordt gestreefd naar een optimalisatie van zowel de risicopositie als de impact op de kostprijs van de leningen. Een tweede besluit betreft de vaststelling van het statuut van de toezichthouder bij de DBFM-vennootschap. Het besluit is gebaseerd op het statuut van een voltijdse regeringscommissaris. Het derde besluit regelt de voorwaarden of modaliteiten voor het stellen van de herfinancieringsgarantie. Alle besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren. Het besluit wordt uitgebreid zodat het ook geldt voor vijfjarige kleuters. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de sociale partners.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel drie besluiten goed in het kader van de inhoudelijke vernieuwing van het deeltijds kunstonderwijs. Het gaat onder meer om de uitbreiding van het aanbod met nieuwe opleidingen en het mogelijk maken van een nieuw academietype dat alle studierichtingen samen aanbiedt: de kunstacademie. Over deze besluiten wordt nu onderhandeld met de sociale partners, daarna gaan ze naar de Raad van State voor advies.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het decreet over het secundair na secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs wijzigt de Vlaamse Regering principieel een aantal besluiten over het voltijds secundair onderwijs. Het betreft concreet beslissingen rond de omschakeling van de driejarige opleiding verpleegkunde van de vierde graad beroepssecundair onderwijs naar het hoger beroepsonderwijs, kwalificatieniveau 5, en van alle specialisatiejaren van de derde graad technisch en kunstsecundair onderwijs naar opleidingen secundair na secundair van diezelfde graad. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de sociale partners, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 3,6 miljoen euro toe aan 111 gemeenten in het kader van het concept Duurzaam naar school. Dat concept wil collectief leerlingenvervoer stimuleren en leerlingen op een duurzame manier naar school brengen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de financiering van de competentiepool Flanders Synergy voor een totaal bedrag van 5 miljoen euro. De primaire bedoeling is om de performantie van bedrijven te verhogen via een innovatief personeelsbeleid en arbeidsorganisatie. Krachtlijnen hierbij zijn het stimuleren van meer flexibele organisatiemodellen en het versterken van de arbeidsinhoud en de arbeidskwaliteit.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit ter uitvoering van het decreet over het Vlaamse jeugd- en kinderrechtenbeleid. Het besluit regelt onder andere de procedure voor de erkenning van landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, de procedure voor verenigingen 'participatie en informatie', voor cultuureducatieve verenigingen, voor 'instellingen voor het jeugdbeleid' en voor de jeugdraad. Het besluit bevat ook de toekenning van een 'prijs' aan gemeentebesturen voor de geleverde inspanningen voor de jeugd en bepalingen rond erkennen en subsidiëren.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 184.000 euro aan de vzw Pro Medicis Brussel, voor de werkingskosten 2009. Pro Medicis wil de tweetaligheid van het medische, verpleegkundige en paramedische zorgaanbod in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad bevorderen zodat Nederlandstalige zorgvragers in hun eigen taal kunnen worden verzorgd.

Op voorstel van minister Bert Anciaux In het kader van het decreet voor de ondersteuning van sport voor het hoger onderwijs keurt de Vlaamse Regering principieel het uitvoeringsbesluit goed. Het besluit regelt onder andere de erkenning en subsidiëring van een Vlaamse overkoepelende studentensportvereniging en de subsidiëring van het uitvoeren van een sportbeleidsplan. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Om een inhaalbeweging te realiseren in bepaalde types sportinfrastructuur, werkte de Vlaamse Regering het Vlaams Sportinfrastructuurplan uit. Met het plan kunnen kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen, zwembaden en multifunctionele sportcentra gesubsidieerd worden. Op 28/11/2008 keurde de Vlaamse Regering de nota 'rangschikking en selectie van de subsidieaanvragen in het kader van het Vlaams Sportinfrastructuurplan' goed. Daarbij werden 73 kunstgrasvelden, 43 sporthallen, 4 zwembaden en 10 multifunctionele sportcentra geselecteerd en gerangschikt, waaronder een aantal 'onder voorwaarden'. De Vlaamse Regering verdaagt nu het 2de evaluatiemoment van de dossiers eenvoudige sporthallen met voorwaarden naar 1/03/2010. Tegelijk geeft ze de dossiers kunstgrasvelden die nog steeds niet voldoen uitstel tot een nieuw evaluatiemoment op 1/10/2009 en behoudt ze het evaluatiemoment van het zwembaddossier met voorwaarden op dezelfde datum. Het evaluatiemoment van de dossiers multifunctionele sportcentra met voorwaarden wordt behouden op
1/03/2010.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de kaderovereenkomst voor onderling bruikleenverkeer tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, het Museum voor Schone Kunsten in Gent en de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Met deze kaderovereenkomst willen de partijen het bruikleenverkeer bevorderen en zo bijdragen tot een grotere zichtbaarheid, een breder publieksbereik en opwaardering van de museumcollecties.

Op voorstel van minister Bert Anciaux In uitvoering van de beheersovereenkomst tussen de vzw Vlaams Centrum voor Circuskunsten en de Vlaamse overheid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het meerjarenplan van de vzw Vlaams Centrum voor Circuskunsten.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van het saldo op de subsidie van de loonkosten van 2008 aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut. Het gaat om een bedrag van 700.000 euro.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van het decreet over de bestuurlijke organisatie van de OCMW's hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de aantekeningen in het register voor de bekendmaking van de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Het besluit treedt in werking op 1 juli 2009.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na onderhandelingen met de vakorganisaties en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit dat de voorwaarden vaststelt waaronder de ambten van gemeentesecretaris, gemeentelijk financieel beheerder, OCMW-secretaris en OCMW-ontvanger deeltijds kunnen worden uitgeoefend, en dat vaststelt in welke gevallen de ambten van gemeentelijk financieel beheerder en van OCMW-ontvanger kunnen worden uitgeoefend door een gewestelijke ontvanger. Het gaat om noodzakelijke, vooral technische aanpassingen als gevolg van de goedkeuring van het OCMW-decreet en de wijziging aan het gemeentedecreet.

Op voorstel van minister Marino Keulen Het OCMW-decreet voorziet voor de statutaire personeelsleden een tuchtregeling die overeenstemt met de bestaande tuchtregeling voor de statutaire gemeente- en provinciepersoneelsleden. Het bepaalt tevens dat de Vlaamse Regering de procedureregels moet vastleggen voor het toepassen van de tuchtregeling. Hiervoor wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief de titel van het besluit dat de tuchtprocedureregels vaststelt voor het gemeente- en provinciepersoneel en breidt zo het toepassingsgebied ervan uit.

Op voorstel van minister Marino Keulen Het OCMW-decreet bepaalt dat de Beroepscommissie voor tuchtzaken ook moet optreden als beroepsinstantie voor tuchtsancties van het statutaire OCMW-personeel. Omdat volgens het OCMW-decreet de Vlaamse Regering de samenstelling en werking van de beroepscommissie regelt, wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de vakorganisaties en na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de tuchtprocedure voor het statutaire gemeente- en provinciepersoneel, zodat het toepassingsgebied wordt uitgebreid tot het statutaire OCMW-personeel.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Mark Vanhumbeeck wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van het Vlaamse Gewest in de raad van beheer van het Kringloopfonds. Het door de federale overheid opgerichte fonds richt zich naar organisaties of ondernemingen die tot de sociale economie behoren, en voorziet in een participatie in het kapitaal en/of het verstrekken van leningen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering beslist de tijdelijke economische herstelsubsidie voor beschutte werkplaatsen te verlengen met vier maanden, met ingang van 1 mei 2009.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de inwerkingtreding van het decreet over de oprichting van een strategische adviesraad Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MiNa-Raad). Het besluit bevat noodzakelijke uitvoeringsbepalingen ter operationalisering van de MiNa-Raad. Ze beslist tevens dat de MiNa-Raad vanaf de datum van oprichting onder het toepassingsgebied van het hospitalisatiecontract met Fortis AG voor de Vlaamse ministeries valt. Op 3 april 2009 besliste de Vlaamse Regering al principieel dat de Strategische Adviesraad MiNa-raad kan aansluiten bij de pensioenregeling ingesteld bij de wet over het het pensioen van organismen van openbaar nut. Nu wordt over dat besluit ook het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de SERV en van de MiNa-Raad hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het Voortgangsrapport 2008 van het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012. Ze gelast alle betrokken ministers de daarin vermelde maatregelen binnen het eigen beleidsdomein tijdig en volledig uit te voeren gezien de directe impact op de reductiekloof van broeikasgasemissies. Ze beslist om de nodige Kyoto-eenheden te verwerven, voor 3,9 miljoen ton CO2 -eq op basis van de huidige prognoses, zodat tijdig de reductiedoelstellingen worden gerealiseerd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State verleent de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over soortenbescherming en -beheer. Het opzet van dit besluit is de huidige regelgeving rond soortenbescherming van flora en fauna in het Vlaams Gewest te integreren in één besluit. De drie koninklijke besluiten waarop de Vlaamse soortenbescherming tot op heden steunde, zijn verouderd, niet op elkaar afgestemd en verwijzen naar wetsbepalingen waarvan sommige ondertussen zijn afgeschaft. Daarnaast zijn ook nog drie andere uitvoeringsbesluiten die relevant zijn voor het soortenbeleid geïntegreerd in het besluit.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De onteigening ten algemene nutte, het recht van voorkoop, de aankoopplicht en de vergoedingsplicht zijn een aantal instrumenten uit het decreet Integraal Waterbeleid. Na adviezen van de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij keurt de Vlaamse Regering nu opnieuw een besluit principieel goed dat hieraan uitvoering geeft. Algemeen voorziet het decreet dat het Vlaamse Gewest kan onteigenen, het recht van voorkoop uitoefent en gehouden is tot de aankoop- en vergoedingsplicht. De eigenaar van een onroerend goed dat geheel of gedeeltelijk gelegen is binnen een overstromingsgebied of oeverzone kan binnen een bepaalde periode een gedwongen aankoop door de initiatiefnemer van het onroerend goed eisen. In dit besluit wordt ook de wijze van berekening van deze vergoeding vastgesteld. De regering stelt dat de budgettaire consequenties verbonden aan de vergoedingsplicht moeten worden opgevangen binnen de beschikbare kredieten van de verschillende instanties die het initiatief nemen tot de actieve inschakeling. Ze belast de Grondenbank met de taak om een protocol af te sluiten met de mogelijke initiatiefnemers. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de vervollediging van de zuidelijke tak van de R4 rond Gent hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het selectieverslag R4-Zuid in Gent. Ze laat op basis daarvan een aantal deelnemers toe tot de gunningsprocedure. Ze keurt meteen ook het bestek (gunningsleidraad, referentiekader, DBM-basisovereenkomst) voor het project goed. Dit kan wel nog veranderen en worden aangevuld door de raad van bestuur van Via-Invest.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het strategisch plan voor de Haven van Antwerpen beslist de Vlaamse Regering tot oprichting van de Beheerscommissie Natuur Rechterscheldeoevergebied. Ze gelast de bevoegde minister jaarlijks verslag uit te brengen over evaluatiegegevens van de monitoring, de realisatie van de natuurontwikkeling en over de werking en de voortgangsrapportering van de commissie, met het oog op rapportering aan de Europese Commissie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist principieel tot invoering van een indexeringsclausule in haar subsidiebesluit van de natuurreservaten en van terreinbeherende natuurverenigingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering benoemt de leden van het Milieuhandhavingscollege. Dit administratief rechtscollege moet uitspraak doen over de beroepen die worden ingesteld tegen beslissingen van de gewestelijke entiteit houdende de oplegging van een alternatieve of exclusieve bestuurlijke geldboete.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de financiering van de competentiepool Flanders' Plastic Vision voor een totaal bedrag van 5,14 miljoen euro. De initiatiefnemers willen met de oprichting van deze competentiepool de concurrentiekracht van de kunststofverwerkende bedrijven in Vlaanderen versterken door technologische innovatie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de financiering van de competentiepool VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) voor de periode mei 2009- april 2011, voor een totaal bedrag van 5,75 miljoen euro. Het VIL wil het competitief voordeel van de logistieke sector in Vlaanderen blijvend versterken dor innovatie, kenniscreatie, kennisverspreiding, promotie, netwerking en begeleiding. Het IWT krijgt de opdracht de steunovereenkomst met VIL uit te werken, de bevoegde ministers zullen erop toezien dat binnen het jaar convenanten worden afgesloten.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdere ondersteuning van Flanders InShape voor een totaal bedrag van maximaal 2,1 miljoen euro, voor de werking in de volgende twee jaar. Flanders InShape is als competentiepool het centrale aanspreekpunt voor de Vlaamse industriële bedrijven rond productontwikkeling en industrieel design. Flanders InShape ontwikkelt daarvoor de nodige kennis en instrumenten.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de financiering van de competentiepool Flanders' FOOD II voor de eerste twee jaren. Na twee jaar wordt op basis van een evaluatie beslist over de verdere subsidiëring van Flanders' FOOD II. Flanders' FOOD wil de competitiviteit van de ondernemingen in de Vlaamse voedingsindustrie versterken door innovatie te stimuleren.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt de ontwerpbeheersovereenkomst 2009-2014 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest enerzijds en Flanders DC vzw anderzijds. De nieuwe beheersovereenkomst is nodig door de veranderingen in het team van Flanders DC en voor de integratie van de werking van de vzw's Ondernemingsplanwedstrijd en Flanders Fashion Institute binnen Flanders DC vzw. Ze keurt tevens het ontwerpconvenant 2009-2014 tussen het Agentschap Ondernemen en Flanders DC vzw goed en beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent een eenmalige investeringssubsidie van 9,8 miljoen euro toe aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) nv voor de financiering van een aantal infrastructuuruitbreidingen en wijzigingen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de oprichting van een private stichting IMEC (Interuniversitair Micro-elektronica Centrum) Internationaal die de werkzaamheden van de verschillende Interuniversitaire Micro-elektronica Centra moet coördineren. De beheersovereenkomst met IMEC wordt in die zin aangepast.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen voor de voorzieningen voor personen met een handicap. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren Het huidige bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt sinds 2001 en steunt vandaag op 180 mammografische eenheden, voor de eerste lezing van de screeningsmammografieën. De tweede en eventuele derde lezing vindt plaats in vijf centra voor borstkankeropsporing. De erkenning van deze eenheden en centra loopt ten einde op 30 juni 2009. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering het besluit over de erkenning van mammografische eenheden en regionale screeningscentra voor borstkankeropsporing en verlengt daarmee de erkenning tot 30 juni 2012.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering keurt een besluit goed dat een eenmalige tegemoetkoming (500 euro tot 1.500 euro naargelang de opvangvorm) voorziet aan alle kinderopvangvoorzieningen voor de kosten met betrekking tot de beveiliging van de toegang.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het kader van het gewijzigde decreet over de armoedebestrijding keurt de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit over armoedebestrijding goed. De wijziging in het decreet voorziet dat de Vlaamse overheid de verenigingen waar armen het woord nemen erkent, subsidieert en inspecteert, en dat de termijn voor het opstellen van een Vlaams Actieplan Armoedebestrijding wordt verlengd. Het besluit geeft uitvoering aan deze bepalingen.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent een subsidie van bijna 920.000 euro toe aan de vzw Vlaams Patiëntenplatform in Heverlee voor de regularisatie van de tewerkstelling bij patiëntenverenigingen.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent voor 2009 een subsidie toe van 158.000 euro aan het Consortium van erkende regionale screeningscentra van de Vlaamse Gemeenschap in Brugge voor het uitbaten van de informaticatoepassing 'Heracles' en de daarbij horende taken in het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Op voorstel van minister Veerle Heeren Op 3 april 2009 keurde de Vlaamse Regering het convenant 2009-2011 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vzw Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg voor onder meer wetenschappelijk onderbouwd en praktijkrelevant advies, het ter beschikking stellen van informatie aan de Centra voor Leerlingenbegeleiding, het uitwerken, toetsen aan de praktijk en verspreiden van methodieken en materialen en het nemen van vormingsinitatieven. De bedragen opgenomen in het begrotingsakkoord waren echter niet helemaal correct. Daarom wordt het richtbedrag in het ontwerpconvenant aangepast en keurt de Vlaamse Regering het convenant opnieuw goed, net als het besluit dat een subsidie toekent aan de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg voor de realisatie van de activiteiten uit het convenant 2009-2011.

Op voorstel van minister Veerle Heeren Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed met de aanvullende programmatiecriteria en erkenningsnormen waaraan de zorgprogramma's cardiale pathologie B moeten voldoen om erkend te worden. Door dit besluit wordt het aantal vestigingsplaatsen beperkt tot maximaal 16 in Vlaanderen. Op het vlak van de medische omkadering en activiteitenniveau worden strengere normen ingebouwd.