Vlaamse Overheid

Toeristisch Logiesdecreet

Vlaamse Regering geeft goedkeuring aan Toeristisch Logiesdecreet

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 15 mei 2009

De Vlaamse Regering heeft vandaag, op voorstel van minister-president PEETERS, tevens minister van Toerisme, haar definitieve goedkeuring gegeven aan het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het logiesdecreet van 10 juli 2008.

Dit besluit geeft onder meer invulling aan de logiesvorm-specifieke uitbatingsvoorwaarden en regelt de werking en samenstelling van een sectoriële advies- en beroepscommissie.

Het definitief goedgekeurde besluit geeft uitvoering aan het decreet van 10 juli 2008 betreffende toeristische logies. Dit zogenaamde "Toeristische Logiesdecreet" zal, samen met haar uitvoeringsbepalingen, vanaf 1 januari 2010 de bestaande, verouderde logiesdecreten (het Hoteldecreet van 1984 en het Kampeerdecreet van 1993) vervangen.

De nieuwe reglementering streeft ernaar de kwaliteit van het volledige toeristische logiesaanbod te garanderen, de toerist een overzichtelijk en onderscheidend beeld van de hele toeristische logiessector te geven en oneerlijke concurrentie binnen de tussen verschillen logiesvormen uit te sluiten. De keuze voor deze overkoepelende regelgeving zal de eigenheid van elke logiesvorm niet in de weg staan.

Het goedgekeurde uitvoeringsbesluit werd voorbereid en intensief besproken met vertegenwoordigers van de verschillende betrokken logiesvormen, beroepsorganisaties en -federaties, een vertegenwoordiger van de provinciale toeristische diensten en een vertegenwoordiger van Toerisme Vlaanderen. Hiertoe werden verschillende 'Bijzondere Werkgroepen' opgericht, onder voorzitterschap van het Departement Internationaal Vlaanderen.

In hetzelfde voorbereidingsproces van de nieuwe logiesreglementering werd vorige maand door de Vlaamse Regering ook principiële goedkeuring gegeven aan het uitvoeringsbesluit dat de logiesvorm-specifieke brandveiligheidsnormen zal bepalen. Minister-president Peeters, tevens minister van Toerisme, zal nu voor dit besluit het advies inwinnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en de Raad van State.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be