Ministerie van Buitenlandse Zaken

"Mensenrecht niets waard als ze niet voor iedereen gelden"

15 mei 2009 | Nederland zet diplomatieke en financiële middelen in om discriminatie van homo's tegen te gaan. Staatssecretaris Timmermans legt uit waarom: "Mijn mensenrechten zijn niets waard, als die van homo's en lesbo's, biseksuelen en transgenders met voeten worden getreden."
Frans Timmermans in Parijs

De Nederlandse strategie concentreert zich op afschaffing van strafbaarstelling van homoseksualiteit, de bestrijding van discriminatie van homoseksuelen en het streven naar maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit. "Mensenrechten verliezen hun betekenis als niet iedereen er aanspraak op kan maken," zegt Timmermans (Europese Zaken) daarover.

Om acceptatie van homoseksualiteit dichterbij te brengen gaat een deel van het geld uit het mensenrechtenfonds naar lokale en internationale organisaties die zich inzetten voor homorechten.

Sinds december 2008 ondertekenden 67 lidstaten van de VN de verklaring over mensenrechten, seksuele geaardheid en genderidentiteit. Vandaag sloot de Centraal Afrikaanse Republiek zich aan als 68e land. Timmermans pleit er voor dat meer landen tekenen. "Dan kan het tot een krachtig middel worden om overheden op hun verplichtingen te wijzen," zei Timmermans.

Timmermans was co-voorzitter van de conferentie over mensenrechten, seksuele geaardheid en genderidentiteit die vandaag in Parijs plaatsvond. De andere co-voorzitters waren:

- Mw. Rama Yade, Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en Mensenrechten

- Mw. Lotte Knutsen, Noorse staatssecretaris voor Kinderen en Gelijke Kansen

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Toespraak Frans Timmermans (Nederlands)
* Toespraak Frans Timmermans (Frans)