Gemeente Ede

nummer 088 / Ede, 15 mei 2009

Kunstwerken uit Ede in Paleis het Loo

De gemeente Ede heeft twee kunstwerken uit haar collectie uitgeleend aan Museum Paleis het Loo in Apeldoorn. Tot en met 30 augustus 2009 is daar de dubbelexpositie "JULIANA" te zien. Op 30 april 2009 was de honderdste geboortedag van koningin Juliana (1909-2004). Het museum toont een veelzijdige presentatie die gewijd is aan het boeiende maar ook bewogen leven van deze vorstin.

Ede heeft twee kunstwerken uit de collectie in bruikleen gegeven. Het betreft de werken: `Portret van koningin Juliana' (1953), olieverf op doek en geschilderd door J. Bruyn en een inhuldigingsfoto van koningin Juliana uit 1948. Het museum had Ede verzocht om de bruiklenen nadat men in het Koninklijk Huisarchief had gezien dat Ede destijds het schilderij van J. Bruyn had laten maken.
Bij de dubbeltentoonstelling zijn twee boeken verschenen waarvan een het boek "Juliana in Beeld" is van Marieke Spliethoff. Op de cover staat het schilderij dat eigendom is van de gemeente Ede.

De tentoonstelling
Het eerste deel van de dubbelexpositie, "JULIANA, een wandeling door haar leven", gaat aan de hand van een aantal thema's in op haar jeugdjaren, haar opleiding en huwelijk, alsmede haar gezinsleven op Paleis Soestdijk en in Canada gedurende de oorlogsjaren. De inhuldiging van Juliana als koningin in 1948, haar staatsrechtelijke rol en vele maatschappelijke en sociale activiteiten komen aan de orde, evenals haar relatie met pers en media. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de periode na de troonsafstand, die eindigt met haar overlijden in 2004.

In de tentoonstelling wordt haar levensloop geïllustreerd aan de hand van bijzondere voorwerpen uit haar persoonlijk bezit, zoals haar wieg, trouwjurk, karakteristieke `vlinderbril', alsmede kostbare geschenken en hoge buitenlandse onderscheidingen die zij heeft ontvangen. Ook is er een groot aantal foto's en filmbeelden te zien, onder meer geselecteerd uit de verzamelingen van het Koninklijk Huisarchief en Paleis Het Loo.

Het tweede deel van de expositie toont onder de titel "JULIANA, in beeld" het officiële gezicht van prinses, later koningin, Juliana. Met onder meer geschilderde en getekende portretten, borstbeelden, staatsiefoto's. Meer informatie op www.paleishetloo.nl.
---