Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
RBB Ministerie van Verkeer en mevrouw M. Eek Waterstaat A. Moddermanstraat 25 Plesmanweg 1-6 1063 LM Amsterdam Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070 351 6171 F 070 351 7895 www.verkeerenwaterstaat.nl

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk Datum 15 mei 2009 VenW/DGMO-2009/2414 Onderwerp Uw brief van 19 januari 2009 over het nieuwe reserveringssysteem Uw kenmerk van het CBR -

Bijlage(n)
---
Geachte mevrouw Eek,

In uw brief van 19 januari 2009 en uw emailbericht van 22 januari 2009 aan de Tweede Kamer, die op 12 februari 2009 naar mij is doorgestuurd, spreekt u uw zorgen uit over het convenant dat is afgesloten tussen het CBR en de BOVAG Rijscholen en Federatie Autorijschool Management (FAM) inzake de nieuwe reserveringssystematiek voor de praktijkexamens voor het B-rijbewijs. Naar aanleiding van uw brief en uw emailbericht, informeer ik u graag als volgt.

In het verleden was er sprake van lange reserveringstermijnen bij het CBR. De reserveringstermijnen liepen op tot soms wel 20 weken. In april 2008 heb ik het CBR daarom een aanwijzing gegeven om deze problematiek op te lossen. In mijn aanwijzing heb ik de termijn voor het 1e examen bepaald op maximaal 7 weken. Voor het herexamen geldt een termijn van maximaal 5 weken.

In mei 2008 heeft het CBR al eerste maatregelen genomen om de reserveringstermijnen voor praktijkexamens te verlagen. Deze zijn tot op heden weliswaar succesvol gebleken, maar zullen naar verwachting onvoldoende zijn om de pieken voor het komende hoogseizoen op te kunnen vangen. Er bestaat volgens het CBR namelijk nog een groot risico dat in het voorjaar de reserveringstermijnen opnieuw zullen gaan stijgen.

Daarom gaat het CBR, in overleg met de BOVAG en de FAM, aanvullende maatregelen nemen. Deze maatregelen zijn nodig om de termijnen van maximaal 7 en 5 weken te kunnen garanderen. De maatregelen zijn vastgelegd in een convenant dat CBR, BOVAG en FAM op 17 december 2008 hebben gesloten. Het gaat hier om een pilot voor het waarin de beoogde verdere aanpassingen van het reserveringssysteem een jaar lang in de praktijk zullen worden beproefd. Het convenant zal in 2009 in drie fasen worden ingevoerd.

De eerste fase is gestart per 1 april 2009 en is een belangrijke eerste stap voor het beheersbaar houden van de termijnen. Met deze eerste fase kunnen herexamens pas op naam worden gereserveerd nadat een kandidaat is gezakt. Dit herexamen mag eenmaal worden geruild.
In fase 2 van de pilot krijgt de examenkandidaat een grotere rol in het reserveringsproces. Via een digitale machtiging kan hij een a

Pagina 1 van 3





rijschool machtigen om voor hem examens te reserveren. In fase 3 moeten alle Ministerie van Verkeer en examens binnen 7 weken voor examendata op naam worden gereserveerd. Waterstaat

Datum Over dit convenant bestaat een aantal misverstanden. Een eerste misverstand is - dat het convenant voordelig is voor grote rijscholen en nadelig voor de kleine. Het Ons kenmerk convenant geeft juist voor alle rijscholen een eerlijke en gelijke mogelijkheid om VenW/DGMO-2009/2414 te reserveren zodra een kandidaat voorbereid is voor een examen. Een tweede misverstand betreft het feit dat het examen zeven weken van tevoren zou moeten worden gereserveerd. Ook korter voor de examendatum kan examencapaciteit worden ingekocht. Deze moet dan wel op naam worden gereserveerd. Juist door het "op naam reserveren" in te voeren, wordt het speculeren met capaciteit uitgebannen en blijven de reserveringstermijnen binnen de perken. Een rijschool kan nog wel een voor een kandidaat gereserveerd examen eenmalig ruilen voor een andere datum. Los daarvan kent het CBR een restitutieregeling voor calamiteiten.

Het is echter duidelijk dat er nog veel onbegrip is over de systematiek voor het reserveren van praktijkexamens B. Het CBR heeft daarom met de branche rond de tafel gezeten om de communicatie over de inhoud van de reserveringssystematiek te intensiveren. In maart worden er voor de rijscholen in totaal 83 voorlichtingsbijeenkomsten in 34 examenlocaties gehouden. Het CBR treedt bovendien verder in overleg met de (kleinere) rijscholen die zich met bezwaren melden. Verder is er vanaf 9 maart 2009 een helpdesk beschikbaar waar u met vragen over deze maatregelen terechtkunt. Het (gratis) telefoonnummer is: 0800-0099. De medewerkers zijn bereikbaar op:
- maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 19.00 uur,
- zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur.

Het nieuwe reserveringssysteem wordt zorgvuldig en geleidelijk (in 3 fasen) ingevoerd, waarbij steeds een fase wordt geëvalueerd alvorens de volgende fase wordt ingevoerd. Op basis van tussentijdse evaluaties wordt bekeken of de aanpak niet alleen leidt tot acceptabele reserveringstermijnen, maar ook of dit in de praktijk werkbaar is en zullen daar waar nodig en mogelijk aanpassingen worden gedaan. Daarbij zal ook rekening worden gehouden met de ervaringen van de kleinere rijscholen. De Tweede Kamer zal worden geïnformeerd over de evaluaties van fase 1 en fase 2 alvorens fase 3 zal worden ingevoerd. Na 12 maanden zal, conform het convenant, worden besloten of de pilot dient te worden verlengd of dat het aangepaste reserveringssysteem definitief wordt ingevoerd.

Tenslotte geeft u in uw brief aan dat een eerdere brief niet door het CBR zou zijn beantwoord. Het CBR heeft mij laten weten dat het niet heeft gereageerd, omdat de brief ter informatie en als CC was gestuurd naar het CBR. Op bedoelde brief heeft u overigens wel een antwoord gehad van mijn ministerie.

Pagina 2 van 3





Ministerie van Verkeer en Ik vertrouw er op u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Waterstaat

Datum
---
Hoogachtend,
Ons kenmerk VenW/DGMO-2009/2414 DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 3 van 3