Gemeente Tilburg

Persbericht
15 mei 2009

Gemeente Tilburg geeft subsidie voor hulp aan zeer kwetsbare personen

Steeds meer samenhang in de zorg

De gemeente Tilburg geeft subsidie aan verschillende hulpverleningsinstellingen voor zeer kwetsbare personen. Dat heeft het college deze week besloten. De gemeente heeft in nauw overleg met de instellingen bepaald welke producten geleverd moeten worden. "Daarbij letten we steeds meer op de onderlinge samenhang tussen problemen. Alleen zo kunnen we kwetsbare doelgroepen verder helpen, en tegelijkertijd overlast voor de stad voorkomen", aldus wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn).

De regio Midden-Brabant telt zo'n 2.850 personen met zeer complexe problemen. Vaak een combinatie van verslaving, psychiatrie en schulden. Daarvan zijn er 150 feitelijk dakloos, 1.100 mensen worden opgevangen in de maatschappelijke opvang en 1.600 mensen wonen nog zelfstandig maar lopen grote risico's om dakloos te worden. De gemeente Tilburg geeft subsidie aan instellingen die hen helpen. Namelijk Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse, GGZ Breburg Groep en Novadic Kentron.

Samenwerking

Deze verschillende hulpverleningsinstellingen werken steeds meer samen en krijgen apart subsidie voor de samenwerkingsverbanden. Zoals het Stedelijk Bemoeizorgteam, waarbij ook De GGD Hart voor Brabant en Amarant zijn aangesloten. Dit team benadert personen die aanleiding geven tot onveiligheid en overlast. Het team verwacht in 2009 zo'n 300 personen te kunnen begeleiden naar de juiste zorg. Een ander samenwerkingsverband is het Outreachend Interventieteam, dat sinds begin 2006 actief overlast van verslaafden en daklozen aanpakt in het gebied Gasthuisring/Wilhelminapark. Inmiddels heeft dit team haar werkgebied uitgebreid naar de omgeving van het NS-station en de Noordhoekring.

Achtergrond

In 2008 heeft de gemeente het Stedelijk Kompas Tilburg vastgesteld. Hierin staat de visie geschetst op de zorg voor zeer kwetsbare burgers. In vergelijking tot andere steden scoort Tilburg goed op maatschappelijke opvang. Dat blijkt uit onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door SGBO.

---